konačno odluka

Plenković objasnio zašto je smijenio Kujundžića: Nema potrebe da nas te teme defokusiraju

28.01.2020 u 10:05

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković razriješio je ministra zdravstva Milana Kujundžića, potvrdio je medijima glasnogovornik Vlade Marko Milić. Očekuje se da se medijima kasnije obrati i Plenković

Jutros je iz Vlade potvrđeno da je premijer razriješio Kujundžića. Još za vikend iz Banskih dvora je poručeno da će se u odlukama koje slijede voditi računa o stabilnosti Vlade i HDZ-a.

'Danas sam razriješio ministra Kujundžića. Obavili smo razgovor jučer, imao je prigodu objasniti javnosti cijeli kontekst tema koje se vežu uz njega. Ministarstvo zdravstva je bitno, zahtijeva pun fokus i na teme predsjedanja i suzbijanja koronavirusa. Ministar Kujundžić bio je fokusiran na pojašnjavanje tema koje nemaju veze s resorom zdravstva i onim što radi. On će se vratiti u Sabor i imat će prigodu objasniti sve detalje oko imovine', kazao je Plenković nakon konferencije Energetika 2020. Green New Deal za Hrvatsku.

'Nije mi predočio papire, to je predočio javnosti. Ovo su sve teme koje sam mora objasniti. Nema potrebe da rad Vlade bude opterećen temama koje nas defokusiraju s bitnog, poput konferencije na kojoj smo danas', kazao je premijer, dodavši da će sutra predložiti novog ministra.

  • +13
Andrej Plenković na konferenciji Green New Deal za Hrvatsku Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Upitan kakav je njegov dojam i ima li zbilja krivnje u tim aferama, Plenković je kazao: 'Ne znam, meni je bitno da Vlada normalno radi svoj posao. Ove situacije su neke okolnosti za koje ja niti sam znao niti mogu znati. Ne želim na bilo koji način opterećivati rad Vlade i moje vrijeme u krajnjoj liniji.'

Na pitanje što je njemu kao premijeru najspornije, Plenković je kazao da to više nije važno kada je ministar razriješen.

S obzirom da ovo nije prvi put da smjenjuje nekog ministra zbog afera, novinari su ga upitali zabrinjava li ga to. 'Zabrinjava me jedan fenomen, a to je da se toliko jako krene aktivnostima medija tresti ministre tako da je fokus rada Vlade u obrambenom stavu. A mi nismo tu da imamo obrambeni stav, nego proaktivni stav', rekao je Plenković.

Podsjetio je da ministri ne prolaze sigurnosne provjere. 'Sada kada gledam sve ovo skupa, možda to ne bi bilo loše vratiti. Ali ove podatke koji se pojavljuju teško je racionalno provjeravati. Ja nemam uvjete za to', kazao je.

Podsjetimo, gotovo tjedan dana trajala je afera s nekretninama povezana s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem. Zbog novih informacija i podataka o 'zaboravljenoj' imovini, koje su mediji objavljivali gotovo svaki dan, Plenković se s Kujundžićem sastao nekoliko puta.

Nakon jučerašnjeg još jednog sastanka Kujundžić je otkrio da je Plenkoviću dao mandat na raspolaganje, no ne i ostavku.

'Zamolio sam premijera da donese odluku o mojoj smjeni, ali ga pozivam da to napravi na temelju činjenica', kazao je jučer Kujundžić, kazavši da je od premijera tražio vrijeme da pripremi svoju obranu.

Pojasnio je tada i zašto nije dao ostavku. 'Niti jedna pozicija nije vrijedna ovakvog tereta i najjednostavnije bi bilo dati ostavku, međutim moj moral i životni kredo mi ne dopuštaju to učiniti jer bi time pobijedile interesne skupine koje čine štetu svima', kazao je Kujundžić, ne precizirajući o kojim interesnim skupinama je riječ.

  • +10
Milan Kujundžić Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX