poruka iz londona

Plenković: SDP zahtjevom za opozivom Divjak pokušava destabilirati vlast

04.12.2019 u 16:16

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković na konferenciji za medije nakon završetka sastanka na vrhu Sjevernoatlantskog saveza povodom 70. obljetnice Saveza u Londonu govorio je o najavi ukidanja viza za hrvatske građane pri ulasku u SAD, te temama o kojima se govorilo na današnjem sastanku

"Jedina smo zemlja koja može dati svoju ocjenu iz tri perspektive, sjećamo se kako je biti nečlanica NATO-a, a biti žrtva agresije i napada, Hrvatska ima to iskustvo, to nema nitko drugi u toj mjeri kao mi. Kad to čuju kolege, i oni osvijeste što znači savez, sigurnost. EU je NATO-u glavni partnet u projiciranju mira i stabilnosti, ne samo u transatlanstkom području nego i na drugim kriznim žarištima. Razvijanjem obrambene politike Europe treba ojačati europsku dimenziju NATO saveza", kazao je Andrej Plenković, prenosi N1.

Komentirao je kako su prošli današnji sastanci.

"Imali smo formalne sastanke s predsjednicima Crne Gore i Makedonije. Gotovo tri sata imali smo priliku biti zajedno, razgovarali smo o bilateralnim odnosima i odnosima unutar NATO-a. Ono što je bilo pisano u svjetskim medijima gotovo nije bilo zrcaljeno u raspravi, ona je bila mirna i konsenzualna, te je išla u dobrom smjeru značaja Saveza i brige jednih za druge. U svakoj obitelji kao što je NATO ima pitanja oko kojih postoje različita stajališta. Donald Trump već tri godine na dnevni red stavalja točku povećanja izdvajanja za NATO. Rasprave koje djeluju ekstra polemično su dobre i one će odrediti smjer Saveza pred nama. Bez obzira na stajališta NATO je čvrst", kazao je Plenković.

Kada je u pitanju povećanje plaća u javnom sektoru, Plenković kaže kako je njegova vlada radila na kontinuiranom povećanju.

"Povećanje plaća u javnom sektoru realno je s obzirom na ostala izdvajanja. Kod plaća u javnom sekotru ostajemo pri politici uređenih javnih financija trošenja onoga što imamo, a ne onoga što nemamo. Napravili smo maksimalne iskorake u povećanju plaća u mandatu. Sutra će biti na Vladi riješeno pitanje Temeljnog kolektivnog ugovora. Hrvatska u mandatu naše vlade ima zdravi rast", kazao je Plenković.

Kazao je i kako oko kupovine aviona nema nikakvog dogovora s SAD-om.

"Nema dogovora, da ima ne bi bilo procedure ukklljučivanja u pozive drugih zemalja. Ide se na nove iskorake u zrakoplovstvu", kazao je premijer.

"To je očekivana inicijativa oporbe gdje pokušavaju destabilizirati vlast. Razgovarat ćemo s partnerima u HNS-u. Ne znam imaju li u SDP-u ovom trenutku oni uopće potpise", kazao je Plenković. 

Američki veleposlanik Robert Kohorst kaže da bi se između SAD-a i Hrvatske za godinu dana trebao ukinuti vizni režim.

"Kontinuirano radimo na tome da se u sustavu postupka odbijenih zahtjeva spustimo na onu razinu koja je dovoljna za ukidanje vize. Nama bi to bilo dobro zbog gospodarskih odnosa i postoji jasan plan i vlade SAD i Hrvatske da u idućih 11 mjeseci napravimo maksimalne napore kako bi krajem 2020. mogli doći u poziciju da jedna temeljita evaluacija SAD-a omogući Hrvatskoj ukidanje viza. Postotak odbijenih zahtjeva za vizu ne smije prelaziti tri posto, sve preko ne omogućava ukidanje viza. Smatramo da Hrvatska nije nikakva prijetnja emigracijskog vala ka SAD-u", kazao je Plenković. 

Na pitanje o nigerijskim studentima koji su nepoznatim putem iz Hrvatske došli u BiH, Plenković je rekao da se ta situacija razvija od kako je on u Londonu, te da su se na tu temu očitovali iz Ministarstva vanjskih poslova, i da ne može komentirati dalje od onoga što je već navedeno.