BRODOGRADILIŠTE U PROBLEMIMA

Plenković s ministrima u posjetu 3. maju: Ono što smo čuli je ohrabrujuće

06.08.2019 u 12:35

Bionic
Reading

U riječki Treći maj stigao je premijer Andrej Plenković u pratnji ministara gospodarstva, pravoduđa i mora prometa i infrastrukture Darka Horvata, Dražena Bošnjakovića i Olega Butkovića. Premijer se sastao s direktorom Edijem Kučanom, potom obišao brodogradilište i odgovarao na novinarska pitanja

Uprava i radnici od premijera očekuju veći angažman i potvrdu prošlotjednog optimizma, kada je stečaj brodogradilišta još jedanput odgođen.

Sastanak s predstavnicima Trećeg maja je počeo oko 11.30 sati, javlja HRT.

Rješavanje krize u Trećem maju Vlada podijelila u tri dijela, s naglaskom na tome da država nema dodatnog troška. Prva je faza deblokada računa i isplata svih zaostalih plaća za 744 radnika. Druga je faza dogovor brodogradilišta, naručitelja i Vlade kako bi se završila 4 započeta broda. Treći korak je pronači sigurnog partnera.

Oko 13:30 sati premijer Plenković je izišao pred novinare kojima je odgovorio na nekoliko pitanje vezanih uz sudbinu brodogradilišta 3. Maj.

Kazao je da je na sastanku s direktorom Kučanom iscrpno predstavljano stanje u društvu kao i planove kako dovršiti brodove koji se nalaze na navozima. Dva su u 3. maju i jedan je u Uljaniku.

  • +20
Andrej Plenkovic sastao se sa direktorom brodogradilista 3. Maj Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic

'Ono što smo čuli od direktora Kučana je ohrabrujuće', kazao je premijer naglasivši da je cilj angažmana vlade riješiti ono što je nužno, a onda kroz dvije godine omogućiti opstanak brodogradnje u Rijeci na tržišnim osnovama kroz plan vlade koji se sastoji od tri dijela.

Istaknuo je da 3. maj ima podršku premijera, a tako i cijele vlade.

Na upit kako odvojiti 3. maj od Uljanika jer su dionice 3. maja dio stečajne mase Uljanika premijer je kazao da je ovo brodogradilište identitetsko pitanje ua Rijeku i da je riječ o brodogradilištvu koje ima ogromno znanje i tradiciju.

'Ovo je pitanje i pravno i financijsko i ekonomsko i stručno', poručio je.

Na dodatan upit kako će to biti provedeno premijer je kazao:

'To ćemo vam reći kada vidite cijeli zaključak, a današnji sastanak je bio posvećen upravo tome'.

Istodobno, predstavnici Jadranskoga sindikata u Puli zatražili su od Vlade primjenu istih pravila za sva hrvatska brodogradilišta. Ne žele, kažu, da Uljanik nestane, žele i ondje pokretanje proizvodnje.

Predsjednik tog sindikata Boris Cerovac pozdravio je odluku Vlade da posjeti Rijeku i pokuša spasiti 3. maj, ali i izrazio nezadovoljstvo načinom na koji se Vlada tijekom zadnjih godinu i pol dana odnosi prema Uljaniku.

Cerovac je kritizirao i istarske političare, kako one ona vlasti, tako i one u oporbi jer se ne bune protiv nastale situacije i ne zahtijevaju saborsku raspravu o Uljaniku. "Borite se za ljude koji su vas izabrali na ta mjesta“, poručio im je.