GOLEMI RAZMJERI ŠTETE

Plenković obišao razrušeno Zagorje, najavio drugi paket mjera zbog koronavirusa

28.03.2020 u 13:01

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković izjavio je u subotu, nakon obilaska potresom pogođenih područja u Krapinsko-zagorskoj županiji, da su razmjeri štete veći nego što se to čini. Ujedno, najavio je za idući tjedan drugi paket mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa

Premijer Andrej Plenković posjetio je u subotu Donju i Gornju Stubicu, te općinu Marija Bistrica. S njim su bili potpredsjednici Vlade, ministar obrane Damir Krstičević te ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, kao i župan krapinsko-zagorski Željko Kolar.

  • +22
Andrej Plenković obišao Krapinsko Zagorsku županiju koja je bila pogođena potresom Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Župan je iznio očekivanje da će svi koji su stradali imati isti status prilikom dodjele sredstava za pomoć, a županija će se maksimalno uključiti u okviru svojih proračunskih mogućnosti. Zasad su sredstva otišla na kontrolu epidemije koronavirusa, pa su tako kupljena dva respiratora i devet monitora za praćenje životnih funkcija, kao i zaštitna oprema za zdravstvene djelatnike.

Premijer je rekao da je šteta, prema prvim izvidima, oko 70 milijuna kuna u Gornjoj i Donjoj Stubici, a nakon što se proglasi elementarna nepogoda za Mariju Bistricu vidjet će se kolika je tamo šteta. Vlada gleda kako pomoći svima, osobito onima čije su kuće i stanovi nastradali, rekao je Plenković.

U Studentskom domu Cvjetno naselje u Zagrebu do 400 ljudi zatražilo je privremeni smještaj, izvijestio je premijer, zahvaljujući svima koji skrbe o tim ljudima, službama samog Centra, liječničkim službama i onima iz Grada Zagreba.

Upitan može li odšteta biti i veća od propisanih pet posto od ukupne štete, Plenković je odgovorio da je ministar Štromar zadužen da pripremi poseban zakon.

  • +59
Zagreb - četvrti dan od razornog potresa Izvor: Cropix / Autor: cropix

'Moj je dojam, i nakon osobnog uvida, da su razmjeri štete puno veći nego što nam se čini. Slijedi veliki posao inžinjera građevine, statičara o tome koliko je koja zgrada sigurna za stanovanje, koji su objekti za rušenje. Obnova će trajati dosta dugo', rekao je Plenković.

Na ponovljeni upit o visini odštete, ustvrdio je da u Hrvatskoj 'nemamo još dovoljno koji osiguravaju svoje objekte', pa dio njih nema odakle popraviti kuće ili izgraditi nove. 'Te kuće su se gradile generacijama, suosjećamo svima koji su pretrpjeli štete u ovom potresu', kazao je Plenković.Po pitanju kršenja privatnosti i mjere praćenja signala mobitela, konstatirao je da je izmijenjen Zakon o civilnoj zaštiti, te Nacionalni stožer donosi odluke sukladno tome i pogibelji koja nam prijeti.

  • +16
Nacionalni stožer civilne zaštite Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

'Ovo su posebne okolnosti koje zahtijevaju posebne mjere. Sve što Hrvatska radi, rade i sve druge zemlje. Najvažnija nam je sigurnost naših građana. Dijalog sa Saborom je dobar, razgovori se vode, ne vidim razlog da se donese bilo kakve druge odluke', rekao je premijer.

Ponovio je da su razmjeri štete su ogromni i da se Vlada pažljivo konzultira sa socijalnim partnerima.

'Ova šteta je veća i teža nego što je bio početak krize iz 2008. To je sad svima jasno i dovoljno da shvatimo da ćemo donositi više valova mjera. Olakšali smo sve što možemo, pripremat ćemo se da idućeg tjedna izađemo s još jednim paketom mjera. Ne znamo kad ćemo pronaći cjepivo niti koliko će nam vremena trebati da steknemo imunitet, a mi ćemo u međuvremenu i dalje vući najbolje poteze. To će zahtijevati solidarnost, nastojat ćemo naći sredstva i na međunarodnom tržištu', rekao je premijer Plenković, dodajući da Hrvatska može računati i na velika sredstva iz EU fondova, kako za borbu protiv koronavirusa, tako i za sanaciju šteta od potresa.