premijer kod šprajca

Plenković odgovorio Milanoviću: Za jednog kandidata s karakterom malo previše plače

14.11.2019 u 22:26

Bionic
Reading

Hrvatska vlada i njezin predsjednik Andrej Plenković u turbulentnim su vremenima. Školski sindikati ogorčeni Vladinom ponudom u četvrtak su odlučili da nastavljaju štrajk. Istovremeno, u Saboru je usvojen proračun koji je veći nego ijedan prije. O aktualnim temama govorio je Plenković u RTL Direktu

U RTL Direktu Plenković nije uspio izbjeći temu štrajka u školama.

'Razumijem da pojedini predstavnici sindikata žele ostvariti što više za svoje članove. No isto tako u ovoj zemlji vlada mora voditi računa o cjelini. Ono što smo stavili na stol kao ponudu sindikatima jest šest posto za sve, koliko su i tražili. Plus, obveza Vlade je razmotriti zajednički uredbu o koeficijentima, u kojoj ima puno nepravdi i nelogičnosti, pa da vidimo kakvi bi trebali biti u budućnosti. Politika ove Vlade, što se tiče plaća, 2017. bila je "2+2+2", novi aranžman je bio "3+2", 11,5 posto dosad... I s novom ponudom doći ćemo do kraja 2020. na 18,3 posto povećanja plaće u državnom i javnom sektoru, plus porezna opterećenja.', kazao je Plenković.

Voditelj Zoran Šprajc pokušao je pojasniti da to nema veze sa sindikalnim zahtjevom za povećanjem koeficijenata. 'Još smo uz to ponudili dva posto i dio za izvršnog savjetnika. Plus odluka da su do 15. studenog plaćeni u štrajku', dodao je Plenković.

'Vlada jednostrano odlučuje o uredbi o koeficijentima. Ja u ovom trenutku ne želim promijeniti cijelu fiskalnu politiku. Koja je druga Vlada povećavala plaće i smanjivala poreze?', upitao je premijer.

'Mi smo napravili iskorake koji idu u korist učitelja. Znate li koliki je proračun Ministarstva obrazovanja? Veći je od 18 milijardi kuna', dodao je.

Plenković je kazao da je njegova Vlada smanjila javni dug, a upitan čini li mu se da nije ništa napravio na smanjenju državne uprave odgovorio je da od Nove godine ide velika reforma te da će biti 600 ljudi manje.

Na pitanje kako je moguće da se povećava broj branitelja, premijer je kazao: 'Mi smo što se tiče proračuna negdje za 50 posto ga povećali od početka mandata do sada. Bilo je nepravdi i praznina. Riješili smo probleme na financijski održiv način. Ništa se nije destabiliziralo zog toga, to vam garantiram.'

Andrej Plenković o Schengenu Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Upitan je li itko odgovarao zbog ovrhe u HŽ Infrastrukturi ili što su tableti za škole plaćeni više nego što je bilo predviđeno, Plenković je kazao: 'Odgovarat će oni koji naprave grešku.'

Plenković se osvrnuo i na isključivanje HDZ-ovaca iz stranke. 'Tu su stvari krajnje jednostavne. Ja sam predsjednik HDZ-a tri godine. Kad sam došao srušili smo svoju vladu, bili smo škrti u anketama. I pobijedili smo. Što se tiče HDZ-a, rasprave, konzultacije, kritike, različita mišljenja, kažu stariji da se nikad nije toliko demokratski radili, i sve je ok i kritika i drugačije razmišljanje. Govor mržnje... nemoguće', kazao je.

Kazao je nije čuo da Prgomet namjerava podnijeti ostavku na mjesto predsjednika zagrebačke Skupštine.

Odgovorio je i na kritike Zorana Milanovića oko datuma predsjedničkih izbora. 'Malo mi je to za kandidata s karakterom previše plakanja', poručio je.

  • +27
Predizborni skup Zorana Milanovića u Tvornici kulture Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Podsjetio je da se predsjednički izbori održavaju u prosincu jer je tada umro Franjo Tuđman. Napomenuo je kako se nitko drugi ne buni na datum izbora. 'Samo jedan plače, kako to', rekao je Plenković.

SDP-ovce i Mostovce je optužio da im je 'sport' prijavljivati vladajuće Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Progovorio je i o iznajmljivanju sabornice za sastanke EPP-a. 'Ono što je meni u interesu je da u Sabor na dva sata dođe predsjedništvo EPP-a. U plenarnu dvoranu, jer nemamo veće, da dođe skupština u tjednu kada sabor ne zasjeda. Što je tu sukob interesa?', upitao je Plenković.

Može li se onda iznajmiti dvorana za svadbu, upitao je Šprajc. 'Ne, sada vi karikirate', odgovorio je Plenković.

Objasnio je i zašto se povukla odluka da EPP Predsjedništvo i Skupštinu održi u Saboru. 'Jer u dijelu hrvatske javnosti potaknute braniteljima digniteta saborskih stolica i lustera nastao problem. To je provincijalno', kazao je.

Napomenuo je da je Predsjedništvo Sabora donijelo odluku o iznajmljivanju. 'Ovi veliki političari koji su vidjeli puno svijeta i parlamenata u tome vide problem, rekao je.

Šprajc ga je za kraj upitao kako je. 'Dobro sam. Ovo je jako zahtjevan posao, treba imati znanja i volje, malo sreće, kako vi kažete. Najvažnije je da imate odlučnost da sve što radite radite za dobrobit građana'.

Upitan je li točno da u novom mandatu, ako pobijedi na izborima, namjerava smanjiti broj ministarstva, Plenković je kazao da je. 'Smanjenje za dosta, više nego što mislite. Moglo bi biti 12 ministarstava, možda malo manje, možda malo više', poručio je.