posjet mostaru

Plenković: Protiv sam toga da se diže žica između Hrvatske i BiH

05.06.2020 u 14:03

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u posjetu je Mostaru te se sastao s predsjedateljem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem

Na press konferenciji nakon sastanka Dragan Čović zahvalio je hrvatskom premijeru. 'Dragi Andrej, dobrodošao u Mostar. Hvala predsjedniku Vlade na nesebičnoj potpori. Naš europski put ne bi se odvijao ovakvom dinamikom da nema Andreja Plenkovića. U ime zahvalnosti na tome što Vlada radi za BiH želimo se odužiti izlaskom na izbore podržavajući listu HDZ-a', kazao je Čović, dodavši da se nada kako će s Plenkovićem nastaviti surađivati 'kada preuzme i novi mandat i uvjerljivu većinu'.

Plenković je došao u Mostar u vrijeme u kojem HDZ BiH obilježava 30 godina postojanja, ali i 15 godina što je na čelu te stranke Dragan Čović.

'Dolazim kao predsjednik Vlade i HDZ-a koji kontinuirano i snažno daje podršku BiH na njenom putu prema EU i NATO-u', kazao je Plenković.

Podsjetio je kako je Ured za Hrvate izvan Hrvatske u mandatu ove Vlade udvostručio sredstva koja su alocirana za Hrvate u BiH, ali i spomenuo zagrebački samit, na kojem je pružena podrška državama zapadnog Balkana.

'Naša je trajna obveza da se osigura ravnopravnost Hrvata i na tom tragu ćemo i dalje voditi dijalog', dodao je.

Poručio je da će i kroz institucije EU-a Hrvatska napraviti sve da položaj Hrvata u BiH ne bude oslabljen.

Komentirao je kako Zagreb gleda na BiH, i po pitanju političke situacije i migrantske krize.

'Što se tiče političke situacije, naravno da je pratimo, ali o političkoj situaciji moraju voditi računa političke stranke u BiH. Politika Hrvatske nije bila da se miješamo u dnevnu politiku. Što se tiče migrantske krize, moj posljednji boravak izvan Hrvatske bio je 2. ožujka na granici Grčke i Turske. Poruka koju smo tada kazali bila je jasna - pitanje migracijske krize mora se riješiti na grčko-turskoj granici', rekao je.

'Što se tiče trenutne situacije, hrvatska policija ima angažiranih oko 6000 ljudi. Ja sam protiv toga da se diže žica između Hrvatske i BiH. Ako dobro surađujemo, možemo to rješavati bez fizičke barijere. Ako dobijemo povjerenje birača, uvjeren sam da se to neće dogoditi ni u budućnosti', poručio je Plenković.