O NAPADU NA BRAČU

Plenković priprijetio: Promijenit ćemo društvenu klimu, primitivni ispadi bit će oštro sankcionirani!

13.06.2019 u 10:35

Bionic
Reading

Nakon što su Kinezi posjetili Hrvatsku, pri kraju je i prva njihova investicija i to u bivšu političku školu u Kumrovcu. Kupovina te nekretnine jedna je od točaka današnje sjednice Vlade

Uvodno se na sjednici Vlade obratio premijer Andrej Plenković, osvrnuvši se prvo na posjet predsjednika europske komisije Jean-Claude Junckera. 'Ovo je bio njegov prvi posjet kao predsjednika Europske komisije', kazao je.

Što se tiče Schengena, Plenković je kazao da Hrvatskoj 'nedostaje nekoliko detalja' da riješi i to pitanje.

'Posebno bi naglasio otvorenost Komisije da izradimo jedan poseban zakon vezan uz grad Vukovar', kazao je.

Komentirao je procjene agencije Fitch. 'To je najbolja ocjena investicijskog kreditnog rejtinga u posljednjih 14 godina', poručio je premijer.

'Ovo je najjeftinije refinanciranje ikada', kazao je Plenković, osvrnuvši se izdavanje obveznice od 1,5 milijardu kuna.

'Ministar financija i ja smo smatrali da je puno bolje ići na međunarodna tržišta i nastojati naći kvalitetan način za refinanciranje postojećih obveznica, u onom trenutku kada su pkazatelji dobri i kada je globalno tržište pozitivno', kazao je.

Kada se dođe na razinu investicijskog kreditnog rejtinga, jedna skupina investitora Hrvatsku gleda kao povoljnu robu, poručio je Plenković. 'Zahvaljujući ovom refinanciranju smanjit ćemo godišnje plaćanje kamata za 500 milijuna kuna', dodao je.

Osvrnuo se i na slučajeve nasilja, posebice premlaćivanje na Braču. 'Osuđujem sva takva ponašanja. Moramo učiniti još više protiv takvog ponašanja, a to znači da se primitivni i divljački ispadi oštro sankcioniraju, da radimo na promjeni klime u društvu koja u segmentu doseže stupanj polarizacije i netrpeljivosti, što nije prihvatljivo', kazao je Plenković.

  • +8
Redovita sjednica Vlade u Banskim dvorima Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Politička škola u Kumrovcu prodana kineskim investitorima za 14 milijuna kuna

Vlada je sjednici donijela odluku o izboru ponuditelja i prodaju bivše političke škole u Kumorvcu. Kako je pojasnio ministar državne imovine Goran Marić, početna cijela je bila 11,9 milijuna kuna, a u roku je došla samo jedna ponuda.

Hotel Zagorje, odnosno bivšu političku školu, kao što se i ranije pisalo, odlučila je kupiti kineska poduzetnica Jian Yu, suvlasnica tvrtke Zhongya nekretnine. Ta je tvrtka za školu ponudila 14.095.400 kuna.

Na dnevnom redu Vlade su i konačni prijedlozi zakona o subvencioniranju stambenih kredita te o izmjenama i dopunama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji, Zakona o hrvatskom državljanstvu i Zakona o policiji.