sjednica vlade

Plenković se u uvodu sjednice Vlade raspričao o Šuici, pravima žena, novcu za Hrvate u BiH, Pupovcu...

12.09.2019 u 10:19

Bionic
Reading

Predlaganje Dubravke Šuice za potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju bila je samo jedna od tema kojom se pohvalio premijer Andrej Plenković u rekordnom polusatnom uvodnom obraćanju na sjednici Vlade

'Šuica je dobila portfelj demokracije i demografije i potpredsjednice Komisije. Činjenica da je Hrvatska dobila ulogu potpredsjednice znak je našeg položaja u Europskoj uniji, našeg položaja kao države i Vlade i našeg političkog utjecaja na zbivanja na europskoj razini', poručio je Plenković na početku sjednice Vlade, kazavši da je to 'ogroman uspjeh'.

'Samo dva mjeseca prije naporima ove Vlade izabrali su Mariju Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe. Hrvatska dobiva dvije uloge koje nikada prije ne da nismo mogli zamisliti, nego nismo mogli doći ni u šansu da razumijemo', poručio je Plenković.

'Neki ne razumiju ta postignuća. Imam čak dojam da ne mogu sakriti jal i ljubomoru. Šteta, šteta, šteta za njih. Ovo su momenti kada bismo trebali pokazati razine i visine zadovoljstva i općeg hrvatskog interesa. To je dobro za Hrvatsku, a onaj tko radi za opće dobro, to bi shvatio', poručio je Plenković.

Podsjetio je i na jučerašnji sastanak s udrugama koje se bore protiv nasilja nad ženama. Dotaknuo se pritom teme Istanbulske konvencije. 'Znate koliko smo, pa i ja osobno, pretrpjeli štete jer smo, za razliku od SDP-ove vlade, imali političke hrabrosti ratificirati Istanbulsku konvenciju. Ogromna se rasprava razvila o ideološkoj temi, ali smo i to riješili interpretativnom izjavom kojom smo otklonili strahove i dileme onih koji su to javno artikulirali na ulicama Zagreba i Splita te nosili neke transparente o obmani, o babarogama koje će nam se dogoditi. I naravno da se ništa od tih strahova i laži nije dogodilo, bačenih klipova u eter nije realiziralo ni ostvarilo. Ama baš ništa, ni milimetar. Ali smo, za razliku od onih kojima je to bila glavna tema i kojima je prošao cijeli mandat da je nisu ratificirali, imali političke hrabrosti', rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na početak školske godine. 'Želim ohrabriti sve naše učenike, njihove učitelje i sve one koji su se vratili u školu, a neki po novom kurikulumu koji smo usvojili konsenzusom nalaženja pametnih rješenja o pitanjima o kojima ne misle svi isto. Bez demonstracija, treba i to reći. To je bila tema na koju su bile tisuće ljudi na cesti prije tri godine, sad ih nije bilo. To pokazuje da možemo, da možemo zaobliti uglove oko svjetonazorskih pitanja iako se ne slažemo', poručio je Plenković, kazavši da očekuje i da se riješe svi problemi koji su nastali na početku škole, a pritom je stavio naglasak na pomoćnike u nastavi.

Premijer je komentirao i prošlotjedni posjet Orašju, u kojem su potpisani projekti potpore Hrvatima u BiH.

'Čujem neke komentare zašto to radimo, kako ima novca za Hrvate u BiH. Ima novca za Hrvate u BiH i bit će novca za Hrvate u BiH. Kao što ima za zdravstvene djelatnike, prosvjetne djelatnike, mora biti novca i za Hrvate u BiH i za Hrvate u Srbiji jer je to dio našeg političkog odabira, to je politika. Biramo da pomognemo našim sunarodnjacima u zemlji koja nam je susjedna, prijateljska, koju tretiramo s respektom, i želimo da njihov položaj, identitet, kultura, obrazovanje budu bolji. To su sve vrlo konkretni projekti i u tom smjeru ćemo nastaviti', rekao je Plenković.

  • +11
Sjednica Vlade 12.9. Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Tema njegovog podužeg obraćanja bila je i zabrana ulaska u Hrvatsku pripadnicima Vojske Srbije.

'Jedna susjedna zemlja nam želi inscenirati provokaciju na događaju koji ne bi smio to biti', poručio je Plenković osvrnuvši se na zabranu ulaska srbijanskim vojnicima u Hrvatsku.

'Treba nazvati telefonom i reći 'mi bismo došli' ili poslati diplomatsku notu. To je uobičajena praksa. Znamo što su propisi. Pavle Vuisić je u 'Ko to tamo peva' rekao: 'Propisi su propisi.' Njih treba poštovati, je l' tako? Evo, Butković voli taj film. To je bit, bit su propisi. Zato smo rekli da Vulinovih 11 ne može ući ako nisu bili najavljeni po propisu. I točka. To znači da ne dopuštamo provokacije. To je bit', poručio je Plenković.

'Malo sam duže govorio, ali morao sam razjasniti ove stvari. To ne znači da u Hrvatskoj nećemo učiniti sve da se srpska manjina u našem društvu osjeća dobro i sigurno. I zato smo bili učinkoviti u ovim incidentima koji su se dogodili. Hrvatska policija otkrila je do jednog počinitelja incidenata, i to vrlo brzo. To pokazuje da funkcioniramo kao država, da mi kao Vlada radimo za uključivo društvo. Ne radimo kao oni politički akteri i stranke koji rade za polarizirano i isključivo društvo. To nije my cup of tea, što bi rekli Englezi', poručio je Plenković.

'Gospodin Pupovac je jučer u nastupu koji je u njegovom stilu i koji je na njegov način rekao drukčije stvari nego kako je to bilo artikulirano prije dva tjedna. Na svoj način je rekao da Hrvatska nema veze s NDH, da Hrvatska nije faktor nestabilnosti i jasno je rekao da ova Vlada i ova većina nije ta koja kreira atmosferu nesnošljivosti', poručio je Plenković.

'Dobro otvorite oči kao članovi Vlade tko što govori, tko što radi i tko ima kakav cilj. Ja nemam nikakvih dilema, sve je kristalno jasno i to tko igra koju rolu u ovoj šahovskoj partiji. Da ne bi mislili da smo naivni. Dobro? Evo, Cappelli se slaže, je l' tako?', uputio je Plenković poruku i svojim ministrima.

Na samoj sjednici Vlade ministri su prihvatili polugodišnje izvješće o izvršenju državnog proračuna. 'BDP je zabilježio realni rast od 3,1 posto, inflacija je bila 0,7 posto, a kretanja na tržištu rada pokazuju smanjenje nezaposlenosti', poručio je državni tajnik Ministarstva financija Zdravko Zrinušić. Pojasnio je da su proračunski prihodi u usporedbi s istim razdobljem lani rasli za 8,5 posto, ali za 8,3 posto rasli su i rashodi.