'nije to tako strašno'

Plenković predsjednici poručio da je u političkoj utakmici i da su 'udarci' normalna stvar

29.11.2018 u 19:12

Bionic
Reading

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u četvrtak kako priopćenje predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović ne doživljava kao udar na sebe te je najavio da će se tijekom prosinca održati sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost

'Ma ne, zašto bih ja doživljavao udar. Jedino što mogu doživjeti kao udar je ono što se događalo prije nekoliko mjeseci, a to je da se fabriciraju sms-ovi i da se nastoji zbuniti javnost i cijela Hrvatska o tome da se meni podvali da sudjelujem u nečemu što bi bilo s druge strane zakona. To je udar', rekao je Plenković novinarima nakon sjednice saborskog Kluba HDZ-a upitan doživljava li priopćenje predsjednice Republike kao udar na njega.

Naveo je kako su oni svaki dan u političkoj utakmici te kada bi gledao koliko udara stiže sa svih strana političkih suparnika, komentatora ili bilo koga drugoga mogao bi reći da 'svaki dan imam nekaku buru ili neki ozbiljniji vjetar.'

Plenković smatra kako se politički može raspravljati o svemu, ali postoje nadležna tijela koja takve 'fenomene' trebaju ispitati i rasvjetliti do kraja, utvrditi odgovornost onih koji to rade te tako riješiti stvari.

'Ovdje ne vidim ništa posebnog novog što se ne zbiva svaki tjedan u našem političkom i medijskom prostoru', rekao je.

Upitan kako komentira navode predsjednice Republike da nije odgovorio na njezin poziv za sazivanjem sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, Plenković je odgovorio da te sjednice prvenstveno moraju biti jako dobro pripremljene, a Vijeće za nacionalnu sigurnost mora prihvatiti dokument koji se odnosi na rad sigurnosnih službi u idućoj godini.

Istaknuo je kako je njegova procjena da za tu sjednicu treba odabrati onaj trenutak kada je to u cijelosti spremno i, kada to bude tako, onda će se i sastati. Plenković je također najavio da će se sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost održati tijekom prosinca, kada procjene da je trenutak za to.

Na pitanje je li predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović trebala, dok se cijela afera ne raspravi, privremeno suspendirati svog savjetnika za nacionalnu sigurnost Vladu Galića, Plenković je rekao kako su to odluke koje 'ona mora dobra vagati i donijeti'.

  • +2
Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović na sjednici Vijeća za demografsku revitalizaciju Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Iz Ureda predsjednice ranije su priopćili kako predsjednica Republike najodlučnije odbacuje bilo kakve konstrukcije o njezinoj navodnoj umiješanosti u navodno rušenje Vlade premijera Andreja Plenkovića, i takvu konstrukciju drži izravnim političkim udarom na državne institucije, posebice na instituciju predsjednice Republike.