sjednica sabora

Plenković pred zastupnicima brani rad svoje Vlade u posljednjih godinu dana

10.10.2018 u 08:11

Bionic
Reading

Godišnje izejvešće Vlade i rasprava o povjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću očekivano su glavne teme ovotjedne saborske sjednice koja, uobičajeno, počinje u srijedu

Ovo je drugo izvješće koje u svom mandatu saborskim zastupnicima podnosi premijer Andrej Plenković, a njime upoznaje zastupnike s onime što je njegova Vlada napravila u posljednjih godinu dana.

Obaveza podnošenja izvješća jednom godišnje, na početku jesenskog dijela zasjedanja, proizlazi iz izmjena saborskog Poslovnika iz 2013..

Prošle godine, Plenković je Saboru podnio prvo godišnje izvješće u kojem je istaknuo da je to bila jedna od najizazovnijih godina za državu od Domovinskog rata.

Premijer može govoriti do sat vremena, replike nisu dopuštene, o izvješću raspravljaju samo predstavnici klubova, njih 14, ne i zastupnici pojedinačno. Predstavnici klubova mogu govoriti do 20 minuta, pa uz pretpostavku da se svi prijave, rasprava će potrajati nekoliko sati. Nakon izlaganja klubova, premijer ima pravo na 20-minutno završno izlaganje.

Plenković će godišnje izvješće podnijeti uoči druge godišnjice njegove Vlade, Sabor je, naime, 19. listopada 2016. iskazao povjerenje prvoj Plenkovićevoj Vladi u kojoj su koalicijski partneri bili HDZ i Most.

  • +49
Premijer Andrej Plenković podnosi svoje drugo godišnje izvješće Saboru Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U četvrtak, najvjerojatnije u popodnevnim satima, raspravljat će se i o zahtjevu oporbe za opozivom ministra zdravstva Milana Kujundžića.

Uz 31 potpis, ujedinjena saborska oporba zatražila je od Sabora opoziv ministra Kujundžića. Zahtjev za opozivom potpisali su zastupnici SDP-a, Mosta, HSS-a i Živog zida, pobrojivši čak 52 razloga zbog kojih smatraju da Kujundžić više ne može obnašati dužnost ministra zdravstva.

  • +40
Sabor će raspravljati 0 povjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Kujundžić nije pokrenuo nijednu reformu, nije organizirao hitnu helikoptersku ni brodsku službu, propustio je donijeti Nacionalni plan za borbu protiv raka, kao i Nacionalni plan razvoja bolnica, samo su neke od zamjerki koje oporba ima na rad ministra.