STIEROVA NASLJEDNICA

Plenković otkrio tko će biti nova ministrica vanjskih poslova

12.06.2017 u 19:46

Bionic
Reading

Nova hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova bit će Marija Pejčinović Burić, najavio je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković, dodajući da od bivšeg ministra Davora Ive Stiera koji je podnio ostavku, očekuje 'lojalan i angažiran' rad u Hrvatskom saboru.

Premijer Andrej Plenković u Dnevniku HRT-a je rekao kako je ispunio sve što je najavljivao te da sada nastavlja s normalnim radom.

Naglasio je da je ispunio obećanje od prije lokalnih izbora da će parlamentu predstaviti nove ministre te da će Vlada nastaviti s normalnim radom. 'Ono što je važno za hrvatske građane jest znati da je bilo i ranijih vlada koje su funkcionirale uz potporu 77, 78, 80-tak zastupnika. To je sasvim normalno i uobičajeno u demokraciji', poručio je Plenković. 

Oporbene optužbe da koalicija HDZ-HNS znači prijevaru birača koji na izborima nisu glasali za takvu opciju nazvao je nelogičnima, a rasprave pojedinih saborskih zastupnika zadnjih dana i 'ispod svih razina'. Ustvrdio je, naime, kako je u hrvatskom izbornom sustavu (deset izbornih jedinica, plus manjine, plus Hrvati izvan Hrvatske) praktički gotovo nemoguće da netko odmah dobije 76 zastupnika, odnosno većinu, a što pretpostavlja poslijeizborne koalicije.

'Osnovni cilj bio nam je da poruku političke stabilnosti nastavimo. Cijenim političku odgovornost koju je preuzeo HNS u ovom ključnom trenutku', dodao je premijer Plenković.

Potvrdio je medijske špekulacije da će Marija Pejčinović Burić, dosadašnja državna tajnica postati nova ministrica vanjskih poslova umjesto Damira Ive Stiera koji je danas podnio ostavku.

Za Plenkovića je ostavka Damira Ive Stiera bila očekivana. 'Osjetio sam da postoji odmak između onoga što radim kao premijer i onoga s čime se Stier načelno slaže', rekao je. 

Potvrdio je da će Stier ostaje u HDZ-u te da će biti i dalje aktivan u Saboru. 'U svakom slučaju ono što želim je da HDZ bude čvrsto pozicioniran i usidren na desnom centru, da ga pozicioniram baš tamo gdje ga je vidio i želio naš prvi predsjednik i utemeljitelj Franjo Tuđman. Ako kolega Stier namjerava pridonijeti takvom pozicioniranju HDZ-a, dobrodošao je', naglasio je Plenković, dodajući da od njega očekuje 'lojalan i angažiran rad u Hrvatskom saboru'.

Kada je riječ o Stierovoj funkciji političkog tajnika, Plenković je ostao neoređen. Rekao je tek da o tome još nisu razgovarali.