UŽi KABINET vlade

Plenković: Popuštanje će ići u tri faze, konzultirali smo sve moguće eksperte

22.04.2020 u 19:41

Bionic
Reading

Usuglašen je paket mjera reaktivacije gospodarstva, a Vlada će mjere detaljno predstaviti u četvrtak u 13 sati, najavio je premijer Andrej Plenković u kratkoj izjavi nakon sastanka užeg kabineta Vlade u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici. 'Zdravstveno-restriktivne mjere dale su rezultate', ocijenio je premijer, dodajući da će reaktiviranje gospodarskih aktivnosti biti postupno

Ublažavanje će, najavio je Plenković, ići u tri faze: prvo 27. travnja, potom 4. svibnja i onda opet 11. svibnja.

'Cilj je da ostvarimo i gospodarsku aktivnost i korist u smislu reaktivacije gospodarstva pa sukladno tome i prihoda u državni proračun', rekao je premijer.

Izrazito dobrim ocijenio je način na koji se Hrvatska suočila s epidemijom u odnosu na druge zemlje, dodajući da će se i dalje paziti da se dosadašnja postignuća ne ugroze.

Kazao je da su u procesu odlučivanja konzultirani 'svi mogući eksperti'.

Odgovorio je i na novinarsko pitanje o budućem državnom odvjetniku ili odvjetnici.

'Sutra ćemo na Vladi, budući da ima šest prijava, donijeti odluku o povjerenstvu koje će činiti pet-šest članova vlade na čelu sa mnom. Održat ćemo razgovore s kandidatima i potom donijeti odluku o odabiru, te krenuti u proceduru prema Hrvatskom saboru', najavio je Plenković.

Konferencija za medije Andreja Plenkovića Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regović

Podsjetimo, premijer Plenković najavio je u ponedjeljak da će Vlada na ovotjednoj sjednici pripremiti zaključak temeljem kojeg će, kao i temeljem okvira epidemiologa, Stožer civilne zaštite od četvrtka donositi odluke za reaktiviranje i normalizaciju dijela gospodarskih aktivnosti.

Prema riječima ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka, Vlada bi sutra na sjednici trebala donijet dokument u kojem će biti objavljene faze i svi detalji s datumima oko popuštanja mjera.

Vezano za otvaranje trgovina s odjećom rekao je kako su trenutno otvorene one bez kojih ne možemo živjeti, a razmatra se otvaranje i drugih, ali po strogim epidemiološki propisanim mjerama.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u srijedu da je usvojena odluka o provedbi državne mature te da se sutra očekuje odluka Vlade o postupnom povratku učenika u škole, koja će, barem u početku, počivati na načelu da nitko neće djecu tjerati da se moraju vratiti u školu.