Izjava u nsk-u

[FOTO/VIDEO] Plenković: HDZ-ov kandidat doživljava napade kao da je protiv ćirilice. Zašto bi netko rođen 1984. trebao znati riječi neke pjesme?

22.02.2021 u 13:29

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković izjavio je da je njegova vlada dovršila cijeli projekt Nacionalne i sveučilišne knjižnice, na što je ponosan. Tom prilikom dao je i izjave za medije, a prvo pitanje odnosilo se na imenovanje čelnika Vrhovnog suda i stava predsjednika Zorana Milanovića o tome. 'Državno sudbeno vijeće je raspisalo natječaj, nekoliko kandidata se javilo, shvatio sam da predsjednik nije zadovoljan s troje kandidata. On bi htio predložiti nekog drugoga, o tome još nismo razgovarali. Logično je da se poštuju zakoni, ne vidim u čemu je problem da se netko javi na natječaj. Pokušavam shvatiti neke šire konotacije', rekao je Plenković

'Ne znam je li to nekakvo igranje s ustavnošću, prvo s radom Stožera, a sada s ustavnošću izbora vrhovnog suca. Jesmo li u nekoj široj utakmici ili ne, moram to ispitati', kazao je Plenković.

Upitan je li protuzakonit način na koji Milanović predlaže rješenje, rekao je da je to 'jasno i nekome tko nije pravnik'. Objasnio je da Vlada u ovom izboru nema gotovo nikakvu ulogu: DSV raspisuje natječaj, predsjednik odabire kandidata, Sabor odlučuje. Sada je na predsjedniku da odabere kandidata.

  • +18
Andrej Plenković na svečanosti u NSK-u Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

'Trebamo naći dobra rješenja koja su korisna za Hrvatski i za Vrhovni sud', kazao je premijer. Na pitanje je li moguće poništenje natječaja, nije izravno odgovorio. 'Čuli ste cijeli spektar političkih aktera u Saboru u petak', kazao je Plenković.

O cijepljenju i popuštanju mjera

Dinamika cijepljenja se ubrzala, a do kraja ožujka imat ćemo više od 700.000 doza.

'Želimo da se to ubrza. Svi su u Europi jednako nezadovoljni, žele da se poštuju dogovorene odredbe i da se što prije isporuče doze. Budemo li mogli ići 1. ožujka u popuštanje - ići ćemo, tu nema dileme. Kako će se ova iduća tri-četiri dana odraziti na dinamiku, moramo vidjeti idućih dana, kada će biti i veći broj testiranja', rekao je Plenković.

Na pitanje o Damiru Vanđeliću, privremenom ravnatelju Fonda za obnovu, rekao je da njega bira Upravno vijeće.

'G. Vanđelić je sam izrazio želju da radi posao do ljeta. Privremenost je njegov termin, ne naš. Čovjek dođe, kaže 'evo, tu sam, htio bih malo pomoći, otprilike do ljeta'. Dakle ja to ne govorim zato što sam to izmislio, zato što je to moj plan, govorim ono što je on rekao nama... Svi koji puštaju laži i neistine, nebuloze da je to zbog suradnje HDZ-a s Milanom Bandića, nije istina', rekao je Plenković.

Potom je upitan zašto bi se Vanđelić uopće javljao da pomogne ako je to samo privremeno.

Zagreb: Andrej Plenković dao izjavu medijima Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

'Zato što se natječaj objavio. Što je problem? Može on dati ostavku kad god hoće. A da, treba realno gledati. Što je u Rijeci novoga, hoćemo na kavu tamo? Možemo li mi na kavu kod vas?', prebacio se Plenković u hipu s jedne teme na drugu.

'Three Monkeys': Diskriminacija i rasizam, korak do fašizma

Nastavio je govoriti o vlasniku riječkog kafića Three Monkeys, koji je poručio gostima iz HDZ-a da tamo nisu dobrodošli.

'Stvarno me čudi sada ta jedna degutantna količina dvostrukih kriterija. Da je taj gospodin iz 'Tri majmuna' rekao da u kafić ne mogu Srbi, Židovi, Romi, pripadnici Armade, SDP-ovci, digla bi se takva buka da bi treštala Hrvatska od toga. Ali ako se kaže da ne mogu HDZ-ovci, to je ništa. To nije šala. Pročitajte temeljito što ti ljudi pišu. To je diskriminacija, rasizam, idući korak je - fašizam', rekao je Plenković.

Upitan po čemu je to diskriminacija, zamjerio je novinarki Al Jazeere koja je postavila to pitanje. Pitao ju je iz koje je redakcije te je li ona pročitala što oni pišu. Potom je poručio novinarki da mu ne postavlja pitanja ako ne zna o čemu se radi i upustio se s njom u verbalnu polemiku jer je tvrdila da je to tek 'politička poruka'.

'Ne smijete to raditi, to je profesionalno ispod razine onoga što je novinarstvo', kazao je Plenković. Drugom novinaru odgovorio je 'da je zadnji kafić na svijetu, ne bi tamo otišao', a potom je nastavio odgovarati novinarki Al Jazeere koja je propitivala njegovo uspoređivanje s diskriminacijom Židova.

'Jeste li vi pročitali to? Gospođo, ja vas poštujem, često dolazite na presice. Ako niste pročitali, predlažem vam da čitate i da zamijenite riječ HDZ-ovci bilo kojom od ovih riječi i da pretpostavite reakcije medijskih kuća... Mislim, mi se ovdje bavimo dotepencima, Hercegovcima ili čitanjem ćirilice, a ovo tu ništa - to je ok, jer su HDZ-ovci meta. Ne može to tako', rekao je Plenković.

Na opasku novinarke da je HDZ na vlasti i da je članstvo u HDZ-u politička odluka, odgovorio je na sljedeći način:

'Politička odluka je biti u HDZ-u, pa onda možeš reći - neću pustiti nekoga tko je Hrvat isto kao i ti, tko radi svoj posao isto kao i ti, tko godinu dana štiti ljude da se ne zaraze, tko godinu dana daje novac nekome poput vlasnika kafića da ne bi propali i da ostanu radna mjesta... i što je onda politička odluka, da čujem?', rekao je Plenković, na što je novinarka odgovorila da je to politička poruka političkoj opciji koja je na vlasti, što nije bio slučaj sa Židovima.

Povodom nagrade koju nam je urucio nas premijer jer smo bili vrlo disciplinirani i dobri a ta nagrada je da caffe...

Objavljuje Three MonkeysPetak, 12. veljače 2021.

Plenković se na to obratio svom glasnogovorniku Marku Miliću, upućujući ga da mora 'ovima s Al Jazeere poručiti da čitaju izvore'.

'Ulazite u konverzaciju sa mnom a da niste temeljito pročitali o čemu se radi. Nisam vam dužan tumačiti ako ste došli nepripremljeni na presicu. Ne možete reagirati na nešto što je vaš stav na temelju neznanja. Ne mogu biti jasniji. Imate dvostruke kriterije. Imate kandidata HDZ-a za gradonačelnika Grada Zagreba. Doživljava napade danas kao da ima nešto protiv ćirilice. A nema. Zašto on doživljava napade? Zato što je političkim protivnicima neugodan, opasan je i sad ga treba uloviti na trik pitanje. A zašto bi netko tko je rođen 1984. trebao znati stihove neke pjesme? Ne mora, možda sluša neku drugu glazbu. Ali dotepence i Hercegovce ćemo staviti ispod radara. To su dvostruki kriteriji. Pitat ćemo tko je bio na sprovodu prof. Tuđmanu, ali ćemo se praviti nevješti za druga okupljanja', izjavio je Plenković.

'A ovaj u 'Tri majmuna' je eklatantan primjer diskriminacije, rasizma, na korak do fašizma', dodao je premijer, tapšajući se po lijevoj nadlaktici uz poruku 'samo nek' stavi tu na odijelo zvijezdu'. Zaključio je da je vlasnik riječkog kafića politički nepismena osoba koja otprilike kaže da HDZ-ovci za sve neistomišljenike kažu da su srbočetnici.

'Da ste čitali, vidjeli biste da to tamo piše u tom tekstu. Ali niste, nego ste površni, paušalni i isključivi', rekao je Plenković na kraju, dodajući da treba malo pedagogije, jer 'ovo nije dobro za društvo'.