ODGOVOR NA PRIOPĆENJE

Plenković pecnuo Milanovića: S Amerikancima dogovoren znatno povoljniji aranžman za Bradleyje. Neki odmaraju, a neki rade

21.01.2022 u 20:04

Bionic
Reading

Iz Ureda predsjednika Republike u petak je priopćeno da premijer i mnistar obrane ne žele skinuti oznaku tajnosti sa zaključaka Inspektorata obrane o postupanju načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga Robertu Hranju jer mu žele naštetiti

Ujedno, žele i prikriti istinu, da je admiral Hranj postupao prema zakonu, što bi bilo jasno ako bi se inspekcijski nadzor objavio, stoji u priopćenju.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak se nalazi u službenom posjetu Zadarskoj županiji.

Odgovarajući na pitanje o večerašnjem priopćenju predsjednika Republike, premijer Andrej Plenković rekao je da nije riječ o Vladinu dokumentu, nego Inspektorata Ministarstva obrane. Predsjednika je pozvao na suradnju s ministrom obrane i još jednom najavio da će mu biti dostavljeni ugovori o kupnji Rafala

"Neki odmaraju, a neki rade. Mi koji radimo smo u međuvremenu s američkom stranom, kada je riječ o Bradleyima, borbenim vozilima pješaštva, dogovorili puno bolji aranžman za Hrvatsku - i u financijskom smislu i u smislu opremanja vozila i u smislu rezervnih vozila koja će nam biti isporučena. Sljedeći tjedan ćemo malo detaljnije izvijestiti hrvatsku javnost da kada se te stvari ozbiljno rade, onda jačamo sposobnosti hrvatske vojske i obranu", izjavio je novinarima Plenković.

Dodao je kako taj dokument Inspektorata obrane, nije ni Vladin ni njegov, nego Inspektorata obrane.

"Još jednom upućujem predsjednika da surađuje s ministrom obrane (Mario Banožićem). Njegova konstatacija u pismu koje je uputio meni, da on više ne može surađivati s ministrom obrane je apsolutno neprihvatljiva. Po toj logici bi svatko od nas mogao reći da s nekim ne može i ne želi surađivati. To nije kultura dijaloga u Hrvatskoj 2022. godine i upućujem predsjednika na suradnju i razgovor s ministrom obrane", poručio je premijer Plenković.

Podsjetio je da je projekt nabave borbenih vozila pješaštva za Hrvatsku vojsku projekt njegove prve vlade 2017. godine.

"Realizirat će se, financijska sredstva bit će osigurana, dobit ćemo sposobnost Hrvatske vojske; tvornica Đuro Đaković specijalna vozila imat će posao i prihode i treće – osnažit ćemo partnerstvo sa Sjedinjenim Državama", dodao je premijer Plenković.

Iz Ureda predsjednika u petak su ustvrdili kako je držanje najniže razine tajnosti, "ograničeno", na zaključcima Inspektorata obrane isključivo "pokvarena namjera Plenkovića i Banožića da se održi lažna sumnja na štetu admirala Hranja".

Cijelo Milanovićevo priopćenje pročitajte ovdje.

Plenković i Gotovina položili vijence kod Spomen obilježja na Maslenici Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL