premijer kod bolkovića

Plenković: Ovo je borba protiv virusa, ovo je borba protiv panike. Nema govora o policijskoj državi. Ne želimo upasti u zamku da se nešto naglo olabavi

14.04.2020 u 20:16

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković, u snimljenom intervju za HRT, u emisiji '1 na 1' Romana Bolkovića istaknuo je da je svim ministrima naložio da nađu mogućnosti za uštedu u svojim resorima

Ističe kako teret ove krize treba iznijeti solidarno, a ključni je problem neizvjesnost vremenskog faktora. Vlada se, zaključuje premijer, organizirala i prilagodila novoj situaciji na odgovoran način.

'Ovo je borba protiv virusa, ovo je borba protiv panike koju smo pobijedili vrlo brzo. Sjetite se da je bila panična reakcija odlazaka u dućane, to se sve skupa smirilo jer stvar funkcionira i treće je ova borba tj. rat protiv ekonomsko-socijalnih posljedica i to je sad najveća zadaća Vlade i zato ćemo planirati, svi resori fazno, kako ponovno aktivirati dijelove ekonomije i staviti ih u epidemiološki okvir koji je sa zdravstveno sigurnosnog aspekta prihvatljiv jer mi ne želimo upasti u zamku da se nešto naglo olabavi pa da nakon toga imamo nova žarišta zaraze', poručio je među ostalim Plenković.

Na početku emisije premijer je izjavio kao se Vlada još početkom siječnja krenula pripremati za koronavirus.

'Krajem siječnja sam se u Davosu susreo s glavnim tajnikom Svjetske zdrastvene organizacije. Od njega sam shvatio kolika nam opasnost prijeti', rekao je Plenković.

  • +2
Sastanak Andreja Plenkovića i članova stožera civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Istaknuo je kako uvođenjem posebnih mjera nisu narušene demokratske stečevine niti je Hrvatska postala policijska država.

'Nismo u potpunom lockdownu. Da jesmo, to bi bilo jače nego sada. Mjere u Kini su bile puno snažnije nego igdje u Europi', istaknuo je Plenković.

Na pitanje koliko se dugo može izdržati pritisak na gospodarstvo premijer se osvrnuo na paket Vladinih mjera pomoći ekonomiji.

'Što je bila naša poruka? Stati iza radnika i iza gospodarstva. Vlada je osigurala novac za plaće i oslobodila poduzetnike poreza i doprinosa. Država je napravila ono što se očekuje u situaciji bez presedana. Mislim da ćemo s ovim mjerama imati zaokružene i rashodovne i prihodovne aspekte', rekao je Plenković te je dodao kako je spuštanje kreditnog rejtinga očekivano u situaciji pandemije.

Prema njegovom mišljenju efekt drugog paketa mjera pomoći je sjajan. 'Preko 100 tisuća tvrki je zatražilo pomoć Isplaćeno je 1,3 milijarde kuna za plaće. To najbolje govori kolika je ta mjera uspješna i korisna u krizi', rekao je premijer.

Vlada je u utorak usvojila izmjenu Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima i uputila ga na donešenje Saboru po hitnoj proceduri, izvjestio je Plenković. Tim se izmjenama nastoji olakšati položaj građana kojima dio primanja odlazi na ovrhe u trajanju tri mjeseca plus još tri mjeseca ako se korona kriza nastavi.

Na opitanje hoće li kriza utjecati na uvođenje eura Plenković je odgovorio da dinamika neće biti ista. 'Članicama eurozone puno se lakše nositi s izazovima. Mi smo napravili lani akcijski plan i cilj je da ga dovršimo do idućeg mjeseca. Možda efekt u dinamici neće biti isti, ali smjer je dobar. Da smo dio te zone, ne bismo imali pritiska na tečaj kune, a središnja banka igrala bi ulogu za Hrvatsku i bili bismo osigurani mrežom koje imaju članice'.

Premijer se osvrnuo na političke napade koje trpi njegova Vlada s ljevice i desnice. 'Misle kako u meni čuči diktator. To pokazuje ne poznavanje mog karaktera. Vlada se postavila vrlo otporno jer smo tu radi interesa hrvatskih građana'.