u muenchenu

Plenković otkrio s kime se susreo na mega konferenciji o svjetskoj sigurnosti

15.02.2019 u 18:46

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji, na kojoj 600 visokih dužnosnika i stručnjaka raspravlja o globalnim sigurnosnim izazovima. Među njima je 30 šefova država i vlada, uključujući hrvatsko predstavništvo

'Jasno je da ove godine se posebno želi vidjeti kakva je uloga NATO-a, nalazimo se u 70. obljetnici NATO-a, Hrvatska eto prvih 10 godina. Želi se, koliko sam uspio razumjeti, približiti europske države američkim parnerima, kako bi NATO zaista osiguravao sigurnost i davao poduzdanost, slobodu i demokraciju. Tako da će ova dva tri dana pred nama biti intenzivna i korisna za iznošenje hrvatskih stavova o pitanjima sigurnosti', kazao je Plenković.

Na pitanje o dva posto BDP-a koje bi države članice trebale davati za članstvo u NATO savezu na što stalno SAD podsjeća, Plenković odgovara: 'To je ambicija koja traje dugi niz godina. Ova administracija je to stavila na stol na malo snažniji i artikuliraniji način nego ranije. Sve države se trude izdvajati više za obranu. Hrvatska od 2016. kontinuirano svake godine povećava proračun za obranu, prije svega radi naše sigurnosti, ali i šireg doprinosa naporima svih saveznika.', javlja N1.

Za Hrvatsku je, kaže, važno razvijati suradnju između Baltika, Crnog mora i Jadranskog mora.' Za nas jedna strateška odluka ove Vlade, da se ide u izgradnju terminala za ukapljeni prirodni plin na Krku - to Hrvatsku sasvim drugačije pozicionira na energetskoj karti Europe', pojasnio je.

Što očekuje od susreta s glavnim tajnikom NATO-a i kim je već imao sastanke, odgovara:

'Susreo sam se s Annegret Kramp-Karrenbauer. Dobro je da se ona prezentira, pozicionira kao važan akter na njemačkoj političkoj sceni, uz sastanak koji ćemo sutra imati s bavarskim premijerom. Moja poruka je da Hrvatska mora jačati odnose s Njemačkom, osobito s Bavarskom, za koju nas veže trgovinska suradnja, investicije, Hrvati u Njemačkoj, njemački turisti u Hrvatskoj.'

'Stoltenberg je posjetio Hrvatsku u listopadu prošle godine. Važno je da vidimo naš doprinos globalnoj strategiji NATO-a. Hrvatska će usko ratifcirati sporazum o pristupanju Sjeverne Makedonije u NATO. I želimo vidjeti kako se pripremiti za summmit u Londonu, koji je u prosincu.', dodaje.

  • +49
Andrej Plenković Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem samo se pozdravio i kratko porazgovarao s njim.' Bit će prigode, tek smo došli', zaključio je premijer Andrej Plenković.

Podsjetimo, Münchenska konferencija vodeći je globalni forum za raspravu o temama sigurnosne politike, s posebnim naglaskom na raspravu o globalnim sigurnosnim ugrozama i izazovima.

Na dnevnom redu 55. Münchenske konferencije zastupljene su brojne sigurnosne teme, od obrambene suradnje u okviru NATO-a i EU, globalne trgovine, konflikata u crnomorskoj regiji, kontrole naoružanja, sigurnosti na području Sahela, klimatskih promjena kao prijetnje globalnoj sigurnosti, sigurnosne situacije na području jugoistočne Europe i na Kavkazu, budućnosti tehnologije i geopolitike do pitanja Bliskog istoka.

Očekuje se da će predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministri Damir Krstičević i Marija Pejčinović Burić na marginama konferencije održati niz bilateralnih sastanaka. Tako će se, između ostalih, sastati s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, povjerenikom za proračun i ljudske resurse Europske komisije Güntherom Oettingerom, glavnim pregovaračem Europske unije za Brexit Michelom Barnierom, predsjednikom Vlade Savezne pokrajine Bavarske Markusom Söderom te predsjednikom Vlade i predsjednikom Kosova Ramushem Haradinajem.