SUSRET S PUTINOM

Plenković rekao koga šalje s predsjednicom u Rusiju, a ona ubacila jednog neobičnog putnika

12.10.2017 u 11:41

Bionic
Reading

Medijske napise da sabotira skori posjet predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović Rusiji, u kojoj će se sastati s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, šef hrvatske Vlade Andrej Plenković ocijenio je kao možda najbizarnije do sada. U isto vrijeme potvrdio je sastav Vladina izaslanstva koje ide s predsjednicom u Rusiju

Predstavljajući prijedlog zaključka o prihvaćanju Nacrta memoranduma o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ruske Federacije o gospodarskoj suradnji na tržištima trećih zemalja u kontekstu posjeta predsjednice Republike Ruskoj Federaciji sljedećeg tjedna, Plenković se osvrnuo na medijske napise kako Vlada minira posjet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Rusiji. 

'S obzirom na to da možete čitati bizarne komentare da Vlada odmaže predsjednici, ističem da je potpredsjednica Vlade Martina Dalić bila prije nekoliko dana u Moskvi. U Moskvu s predsjednicom putuje ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Zdravka Bušić', potvrdio je Plenković na sjednici Vlade.

U Rusiju ide i Cvitan

Tportalu je neslužbeno potvrđena informacija da s Kolindom Grabar Kitarović u Rusiju ide i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan.

Kazao je kako postoji čitav niz dokumenata koje je Vlada izradila, a koji dokazuju da Banski dvori podupiru predsjedničin posjet Putinu, iako se s njom u avionu na putu za Moskvu neće naći dvije potpredsjednice Vlade: ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić niti ministrica gospodarstva Martina Dalić.

  • +3
Redovna sjednica Vlade RH Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

'Ovo su među bizarnijim vijestima', istaknuo je. Dodao je da je pitanje zgrade za potrebe ruskog veleposlanstva u Zagrebu, što je Jutarnji list istaknuo kao još jedan način na koji Vlada navodno pokazuje zube i Rusima i predsjednici, tehničko pitanje.

'Tehnička pitanja poput zgrada veleposlanstva su na dnevnom redu zadnjih 25 godina. Očito se nastoji u medijski prostor proturiti informacije koje nisu točne', poručio je premijer.

  • +9
Sva lica Dinka Cvitana Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Podsjetimo, odnosi dviju zemalja već su dulje vrijeme prilično zategnuti, otkad se Hrvatska zdušno pridružila sankcijama Europske unije protiv Rusije zbog aneksije Krima i destabilizacije Ukrajine, a kulminirali su izglasavanjem takozvanog lex Agrokora, kojim je naša država preuzela upravljanje nad koncernom Agrokor i na led stavila potraživanja ruskih banaka prema toj kompaniji.

Razina zapanjujuće nonšalancije prema odnosima s moćnom zemljom poput Rusije očitavala se u činjenici da više od godinu dana uopće nismo imali veleposlanika u Moskvi, dok dužnost nije preuzeo iskusni diplomat Tonči Staničić u rujnu ove godine.

Ovdje možete pročitati kojih je pet točaka prijepora između Hrvatske i Rusije.

  • +44
Vladimir Putin Superman Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia