premijerova čestitka

Plenković: Oluja je bila pravno legitimna, vojno neizbježna i politički nužna

04.08.2020 u 17:24

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je čestitku u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja u kojoj je istaknuo da je vojno-redarstvene operacije Oluja bila pravno legitimna, vojno neizbježna i politički nužna

Obilježavajući Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, Hrvatska s ponosom u Kninu obilježava 25. godišnjicu pobjedničke vojno-redarstvene operacije Oluja te iskazuje poštovanje prema hrvatskim braniteljima i svima koji su dali živote za samostalnu i slobodnu Hrvatsku.

Pravno legitimna, vojno neizbježna i politički nužna, Oluja je bila ključna ne samo za vraćanje u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske najvećeg dijela okupiranih teritorija, nego i za otvaranje puta mirnoj reintegraciji tada okupiranog hrvatskog Podunavlja. Time je, istaknuo je premijer, Oluja spriječila nebrojene nove žrtve i patnje. Ujedno je omogućen i prekid opsade Bihaća, kao i oslobađanje velikog dijela Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući državničkom vodstvu prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, uz požrtvovnost i žrtvu hrvatskih branitelja, očuvana je samostalnost i cjelovitost Hrvatske, naveo je premijer Plenković.

  • +12
Andrej Plenković na Mirogoju položio vijence povodom Dana pobjede Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Dolazak cijele hrvatske Vlade na obilježavanje 25. obljetnice Oluje poruka je suvremene Hrvatske, koja je u ovih četvrt stoljeća riješila sve svoje strateške ciljeve i koja gradi uključivo i tolerantno društvo, istaknuo je u čestitki.

Vodeći računa o dignitetu Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, nastavljamo odvažno i odgovorno suočavati se s novim izazovima hrvatskog društva, gradeći gospodarski razvijenu i konkurentnu, društveno solidarnu te međunarodno snažno pozicioniranu Hrvatsku, poručio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković koji u ime Vlade i osobno, hrabrim hrvatskim braniteljima čestita njihov dan, a svim sugrađanima u domovini i Hrvatima diljem svijeta želi sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

Medved: Za ovaj san ginuli su najhrabriji hrvatski sinovi

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved također je građanima uputio čestitku pozvavši ih da dostojno proslave "krunu svih naših pobjeda".

"Dragi hrvatski branitelji i članovi obitelji hrvatskih branitelja, cijenjeni članovi obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, poštovani državljani Hrvatske, čestitam vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 25. obljetnicu VRO Oluja", istaknuo je ministar u srijedu u priopćenju.

Poručio je kako je na današnji dan, prije 25 godina "hrvatski narod pokazao hrabrost, zajedništvo, odlučnost i snagu cijelom svijetu". Podsjetivši da je pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana oslobođena petina do tada okupiranog hrvatskog teritorija, rekao je kako je hrvatski narod jasno poručio da sam odlučuje o svojoj sudbini.

Ministar je istaknuo kako je hrvatska zastava na vrhu kninske tvrđave označila ostvarenje povijesnog sna hrvatskog naroda – slobodnu Hrvatsku.

"Za ovaj san ginuli su najhrabriji hrvatski sinovi. Upućujemo molitve 241 poginulom i nestalom hrvatskom branitelju u VRO Oluja i prisjećamo se svih poginulih i nestalih na dugom putu do konačnog mira. Odajemo počast i zahvalnost svim hrvatskim braniteljima, utemeljiteljima hrvatske državnosti, koji su uložili sebe za hrvatski narod i domovinu", ističe Medved.

U priopćenju stoji da je Oluja zaglavni kamen i vječni podsjetnik svim naraštajima Hrvata da slobodna Hrvatska nije dana ni poklonjena, nego krvlju izborena i na ugaslim životima stvorena.

"Budimo ponosni i dostojno proslavimo krunu svih naših pobjeda. Zajedništvo koje smo tada izgradili naša je snaga. Njegujmo ga za generacije kojima u nasljeđe ostavljamo slobodnu Domovinu i neka nam ono bude uporište i izvor snage u daljnjem radu", pozvao je Medved.