PROBLEM DEMOGRAFIJE

Plenković odbio predsjednicu: Neće biti sjednice Vlade, nije dala konkretne prijedloge

29.05.2018 u 18:15

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković izjavio je kako neće sazvati zajedničku sjenicu Vlade s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović kako bi razgovarali o demografskim mjerama.

'Neće biti zajedničke sjednice Vlade na ovu temu. Predsjednica je poslala dopis s inicijativom, nije bilo konkretnih mjera o kojima je izvijestila javnost. Vlada je poduzela niz mjera, idemo 1.7 s novom mjerom... Ima osam do devet mjera koje su već poduzete, a još jednom pozivam i predsjednicu i sve druge koji žele dati ideje, Vlada ima ovlasti donositi odluke ovog karaktera i vrlo rado ćemo saslušati sve ideje. Tu je i Vijeće za demografsku revitalizaciju...', rekao je premijer o mogućnosti da sazove sjednicu Vlade koju je predsjednica spominjala u nekoliko navrata, prenosi N1.

O današnjim porukama predsjednice iz Italije, kako i ova Vlada, kao i prethodne, provodi samo parcijalne mjere, kaže: 'Upravo sam ih pobrojao. Kad ih stavite na kup, vidjet ćete jesu li parcijalne ili imaju nit vodilju kako bismo riješili problem. Svjesni smo problema. Imamo 100 rođenja dnevno i 150 sprovoda. To su problemi zemalja naše veličine uvjetovani nizom demografskim i gospodarskih promjena u društvu.'

Govoreći o tome što misli da je predsjednica htjela postići zajedničkom sjednicom Vlade, Plenković je rekao: 'Ona temu demografije već duže vrijeme drži u fokusu i ja to pozdravljam.'

  • +11
Andrej Plenković Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Upitan treba li smanjiti ovlasti Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, Plenković je rekao kako radna skupina radi na tekstu zakona pa će se tek vidjeti kakve će biti predložene izmjene.

Postojeći zakon o referendumu treba poboljšati

Komentirajući aktualne referendumske inicijative, premijer je rekao kako postojeći zakon o referendumu treba poboljšati, s obzirom na niz nedostataka i praznina.

"Što se tiče konkretnih inicijativa vidjet ćemo kakav je dijalog kolega u klubovima zastupnika u Saboru. Treba poboljšati zakonski okvir i transparentnost financiranja", dodao je.

Premijer kaže kako nije čuo za inicijativu mogućnosti velike koalicije s SDP-om, pohvalivši suradnju s koalicijskim partnerima u parlamentarnoj većini "koja jako dobro funkcionira".

Za informaciju da je izvanredni povjerenik u Agrokoru zaprijetio kako neće prihvatiti financijsko izvješće poduzećima koje odbijaju proknjižiti jamstva, Plenković je rekao kako je važno da svi dionici učine maksimalne napore kako bi došlo do kvalitetne i pravno održive nagodbe.