posjet rovinju

Plenković o zatvaranju BAT-ove tvornice: Napravit ćemo sve da proizvodnja ostane u Kanfanaru

30.06.2020 u 16:38

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u utorak je nakon posjeta tvornici British American Tobacco-a (BAT) u Kanfanaru, izjavio kako je optimist u pogledu nastavka proizvodnje u toj tvornici, te da poslije izbora želi nastaviti razgovore o tome i o uvjetima za planiranje proizvodnje i politici cijena.

"Razgovarali smo o nastavku aktivnosti BAT-a u Kanfanaru, kao i funkcioniranju ove tvornice. Naša je želja da nakon izbora nastavimo razgovore s BAT-om o tome da se proizvodnja nastavi i da pronađemo odgovarajući okvir koji će omogućiti planiranje proizvodnje, politiku cijena u godinama pred nama", rekao je Plenković, koji se sastao s generalnim direktorom BAT-a Adria Zvonkom Kolobarom.

"Vjerujemo da ćemo pronaći okvir tijekom jeseni", rekao je Plenković, dodavši kako je ključno zadržavanje radnih mjesta u tvornici, ali i proizvodnja i otkup duhana u Virovitičko-podravskoj županiji.

"Naravno da je nama u interesu da se zadrži 400 radnih mjesta. S obzirom na širi kontekst duhanske industrije, vjerujem da bi htjeli da tvornica ovdje funkcionira i da su zaposlenici tu. Optimističan sam i mislim da možemo naći rješenje od kojega će koristi imati kako država tako i zaposlenici, ali i sama kompanija", rekao je Plenković.

Zvonko Kolobara kratko je izjavio kako neslužbene informacije o zatvaranju tvornice ne može komentirati.

"Mi kao globalna kompanija stalno radimo evaluacije naših proizvodnih lokacija diljem svijeta i prilikom te evaluacije uzimamo u obzir i kakvo je poduzetničko okruženje. Nadam se da će ovaj sastanak uroditi pozitivnim plodom. Informacije koje su se javile u medijima oko zatvaranja tvornice su neslužbene, pa ih kao takve ne mogu komentirati", rekao je.

Nedavno se, naime, u medijima pojavila informacija da BAT namjerava ugasiti proizvodnju u Kanfanaru i preseliti je u neku drugu državu jer su navodno čelnici BAT-a nezadovoljni poslovnim okruženjem i uvjetima rada u Hrvatskoj te povećanjem trošarina na cigarete.

BAT je preuzeo Tvornicu duhana Rovinj od Adris grupe u rujnu 2015. godine. Prema kupoprodajnom ugovoru, BAT je, uz TDR, preuzeo i tvrtke u sastavu Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice – Istragrafiku, Hrvatske duhane, maloprodajne lance iNovine i Opresu te udio u Tisku. Transakcija je iznosila 505 milijuna eura a ugovorom se BAT obvezao zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od preuzimanja.

  • +20
Andrej Plenković u Kanfanaru Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Plenković je, javlja N1, komentirao izjavu slovenskog glasnogovornika Jelka Kacina kako je hrvatska strana dala uvjerenja da će zatvoriti noćne klubove, zbog čega ju Slovenija ostavlja na "zelenoj listi".

"Jučer sam razgovarao s Janšom, tjedno smo u kontaktu, danas i s Angelom Merkel o preuzimanju predsjedanja Njemačke Vijećem EU, znao sam nakon razgovora s Janšom da neće biti promjena u odnosu na Hrvatsku. Pratimo situaciju s razvojem zaraze, jedno od žarišta jesu noćni klubovi, želimo smanjiti intenzitet zaraze. Mi smo podigli kontrole, preko vikenda ih je bilo 200. Moramo apelirati na naše mlade, ali i vlasnike i organizatore da se pridržavaju mjera. U ovoj fazi idemo s kontrolama, ako bude problema, imamo mjere na raspolaganju".