predsjednik hdz-a

Plenković o skandalu u Splitu: Meni je već neugodno sve ovo pratiti

13.06.2022 u 17:02

Bionic
Reading

Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a u ponedjeljak poslijepodne medijima se obratio predsjednik stranke i hrvatski premijer Andrej Plenković i komentirao aktualna politička zbivanja

'Danas smo konstituirali novi sastav sjednice Predsjedništva HDZ-a u kojem su bili svi novoizabrani članovi. Raspravili smo sve aktualne teme koje su važne za Hrvatsku i za rad stranke. Večeras ćemo ponovno biti skupa u Požegi gdje je sastanak Kluba HDZ-a na kojem ćemo na poziv nove članice Predsjedništva raspraviti cijelu političku situaciju i aktivnosti u Saboru do kraja ovog zasjedanja. Ozračje je jako dobro, aktivnosti su intenzivne, kolegice i kolege su zadovoljni rezultatima stranke i naporima koje ulažemo unatoč svim ovim krizama, rekao je Andrej Plenković u uvodu, javlja HRT.

Komentirao je i aferu u Splitu.

'Meni je neugodno ove sve skupa pratiti. Ta cijela situacija gdje imate sad bivšu vlast u Splitu koja ničim izazvana samu sebe sruši, ruga se s građanima s izvanrednim izborima, nakon toga sve što smo vidjeli u posljednje vrijeme, od prijetnji novinarima pa do ovog užasnog skupa informacija kojeg uopće ne želim komentirati. Mislim da su ljudi dolje svjesni da tu sramotu za Split više ne treba tolerirati', rekao je Plenković.

Komentirao je i sastanak u Bruxellesu.

'Cijelu nedjelju popodne su u Bruxellesu trajali razgovori s predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka i s trojicom članova predsjedništva BiH. Cijeli proces uključivanja predsjednika Europskog vijeća događa se na inicijativu Hrvatske. Da nije bilo moje i Vladine inicijative, zaključaka Europskog vijeća iz ožujka gdje smo tražili najvišu razinu EU-a da se krene baviti temom BiH, gdje je dotad bio srednji angažman', kazao je premijer.

Naša inicijativa je bila, dodao je, da emancipiramo i stavimo pitanje Hrvata u BiH na najvišu razinu. Tvrdi da je jučerašnji sastanak plod inicijative Hrvatske, predsjednika Europskog vijeća i Borrella. Rekao je kako je Čoviću bila prepreka Komšićevo sudjelovanje na sastanku.

'Komšić je po tom lošem Izbornom sustavu izabran u predsjedništvo Hrvata 2006.,2010. i 2018. godine. On nikad nije službeno posjetio Hrvatsku. Nit smo mi njega posjećivali u Sarajevu. Kao što je to prepreka za naše odnose, tako je to prepreka i Draganu Čoviću u izbornoj kampanji. Ono što je Hrvatima neprihvatljivo je nama jasno, razumljivo i možemo to argumentirati. No kad se maknete s tog pitanja na mjesto u kojem je više faktora, njima je to manje jasno', poručio je Plenković.

Dodao je kako je inicijativa Charlesa Michela dobra, izjava dobra, a to što Čović nije želio biti na sastanku na kojem je bio Komšić, potpuno razumije.

Predsjednik Zoran Milanović izjavio je da se Čović Plenkoviću ovim potezom zamjerio te da će mu se on osvećivati.

'Gledajte, Milanović sve radi iz čiste pakosti. Njegov jedini cilj je napakostiti HDZ-u u Hrvatskoj i HDZ-u u BiH, unijeti razdor, zrnce sumnje. Njega u biti nije uopće briga za Hrvate u BiH, njega jedino briga da načini štetu meni, HDZ-u i Vladi. To je jasno po svim mogućim temama. Da je on nešto kao predsjednik učinio nešto za pitanje Hrvate u BiH, da je pisao pisma, da je dizao telefone, otišao u međunarodne posjete, možda bi se danas manje iščuđavao da njegov finski kolega ne zna što i on zna o pitanju Hrvata u BiH. Da je bio malo angažiraniji, da je radio, a ne da lažno optužuje i dezinformira hrvatsku javnost i da je to odgovornost Vlade. Obrnuto. Zahvaljujući njemu niti bi Hrvatska imala nekakve koristi, a još manje Hrvati u BiH. On tu svoju priču o brizi o Hrvatima u BiH jedino onima koji nemaju nikakvih međunarodnih kontakata, koji su jednako kao i mi frustrirani položajem Hrvata u BiH godinama i misle da će im netko bukanjem, prijetnjama i sijanjem razdora pomoći', naveo je Plenković.

Plenković je komentirao cijene električne energije te istaknuo da su već donesene mjere za pomoć privatnom sektoru. 'Kada okolnosti bude takve da će biti potreban novi paket mjera, vodit ćemo razgovor o svemu'.