ismijao ih

Plenković o SDP-u i Mostu: Bilo bi bolje za društvo da imamo kvalitetniju oporbu

19.09.2018 u 16:43

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u srijedu je, u osvrtu na aktualno saborsko prijepodne, istaknuo je da njegova vlada nastavlja sa strukturnim reformama, stabilnim financijama i privlačenjem investicija, te da bi za hrvatsko društvo bilo bolje da ima kvalitetniju oporbu.

Po meni ključna je poruka da vlada, suočena s problemima koji su se godinama akumulirali, nastoji naći rješenja i nastaviti s reformama, istaknuo je Plenković u izjavi novinarima u Saboru, a upitan za odnos s oporbom, odgovorio je kako bi bilo dobro za hrvatsko društvo da imamo kvalitetniju oporbu.

Referirao se i na pitanje o mogućnosti da se vodi saborska rasprava o stajalištima jednog zastupnika, te istaknuo da je stvar Sabora da određuje teme koje su na dnevnom redu, no njegovo je mišljenje da to nije dobro.

"Ni u najgorim fazama komunizma nije se preispitivalo što tko od izabranih predstavnika misli i ne dopuštam takve manipulacije. Most koji je možda nekada imao neku simpatičnu ideju, sveo se na ovu trojicu - Petrova, Bulja i Grmoju. Malo se čudim ozbiljnim ljudima poput Dobrovića što još s njima uopće radi", rekao je premijer.

Na pitanje ide li na prosvjed koji je za 13. listopada najavio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava (HDZ) zbog sporosti državnih institucija u sankcioniranju ratnih zločina u Vukovaru, Plenković je odgovorio je da "neće valjda predsjednik Vlade prosvjedovati protiv institucija hrvatske države".

  • +71
Aktualno prijepodne u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

U tom kontekstu je istaknuo da je državno odvjetništvo nezavisno i samostalno, ravnateljstvo policije također djeluje prema zakonu, a ne prema nalogu ili naputku.

"Jasan je stav parlamentarne većine da se ratni zločini trebaju istražiti, procesuirati i osuditi, po odgovarajućem pravnom postupku. Osnovana je posebna pravna skupina koja na tome predano radi. Treba odvojiti pokušaje manipulacije, uzurpiranja i zlouporabe teme koja pogađa najranjiviju i najosjetljiviju skupinu u društvu, one koji su izgubili sve", zaključio je premijer.