mukotrpni razgovori

Plenković o pregovorima u Bruxellesu: Moj je dojam da se krećemo prema dogovoru

20.07.2020 u 12:16

Bionic
Reading

Tri dana čelnici europskih država pregovaraju u Bruxellesu oko višegodišnjeg financijskog okvira i fonda oporavka, no dogovora zasad nema. Ako je suditi prema izjavi premijera Andreja Plenkovića, koji se poslijepodne ponovno vraća u Bruxelles, on je optimističan oko dogovora

'Najbitnije je da je opći dojam da se polako krećemo prema dogovoru, a s aspekta Hrvatske i EU to je dobro. Dogovor podrazumijeva određene kompromise. Važno je da članice pošalju poruku, i to građanima svojih država, gospodarstvu i treće poruka prema financijskim tržištima. Svi očekuju signal nakon ovog vijeća. Nikada više novaca nije bilo na stolu i različite zemlje pristupaju različito', sumirao je Plenković tri dana razgovora u Bruxellesu.

Prepričao je novinarima ispred Banskih dvora kako je čelnicima europskih država poručio da svi oni kao državnici moraju pokazati izniman stupanj zrelosti i odgovornosti. 'Covid nije samo zdravstvena nego i gospodarska kriza i sredstva moraju biti velika', rekao je Plenković.

'Trebamo izbjeći sukobe i odraz nepovjerenja. Posto to jedno ozračje nepovjerenja između zapadnih i istočnih, te između sjevernih i južnih članica. Naravno da je to najviše određeno onime tko najviše uplaćuje i tko su najveći korisnici. Dvije teme koje su bile bitne je mehanizam upravljanja, a drugo je pitanje vladavine prave. On se ovdje odnosi na mehanizme koju su vezani za zaštitu proračuna Europske unije. Smatramo da taj prijedlog koji nije nov treba biti takav da svi znamo o čemu se radi i na koji način se moramo pridržavati načela', rekao je Plenković.

Što se tiče Hrvatske, cilj u pregovorima ostaje isti. 'S aspekta Hrvatske najvažnije je da, bez obzira na izmjene koje se tiču omjera bespovratnih sredstava i zajmova, ostajemo pri ranije postavljenom cilju, a to je da imamo ukupno 20 + milijardi eura na raspolaganju. Koliki će biti taj +, to ćemo vidjeti kada se završe pregovori', kazao je Plenković.

Podsjetimo, pregovori u Bruxellesu započeli su u petak, no preko vikenda dogovor se nikako nije uspio postići. Razgovore su čalnici država EU-a prekinuli jutros u 6 sati, a premijer Plenković je odmah odletio za Zagreb. Novinarima je u izjavi otkrio da je 'malo spavao' u avionu.