SJEDNICA VLADE

[FOTO/VIDEO] Plenković o potresu i uznemirujućoj snimci s granice: Očekujem izvješće o tome što se zaista događa

07.10.2021 u 12:54

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u uvodnom obraćanju na sjednici Vlade spomenuo je sinoćnji potres u Dalmaciji. 'Čuo sam se sa županom Bobanom i gradonačelnikom Trilja gospodinom Bugarinom. To je bio potres od 4,6 po Richteru, ali očito su bile tek manje štete. Možemo reći da smo u okolnostima ovih potresa u zadnje sada gotovo već dvije godine jučer dobro prošli, nadamo se da neće biti drugih', rekao je Plenković

Komentirao je aktualnu situaciju s koronavirusom, upozoravajući da mnogi građani još nisu cijepljeni te apelirao da se cijepe.

'Vidjeli ste da je današnji broj zaraženih malo ispod 2.000, a 8.875 je novih slučajeva u sedam dana. Podatak koji je jako važan jest da čak 6977 njih ili 78,6 posto nije cijepljeno. Cijelo vrijeme je taj omjer jedan naprema četiri', poručio je Plenković.

Osvrnuo se i na snimku premlaćivanja migranata. Rekao je da je sinoć nazvao potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da se poduzmu sve mjere u okviru MUP-a i napravi opširno ispitivanje kako bi se mogle donositi odluke, jer Hrvatska kao uređena država poštuje svoje zakone i međunarodne propise.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vlada

'Ne želimo imati bilo kakva postupanja koja mogu imati veze s državama koja nisu u skladu s našim pravnim poretkom', rekao je, dodajući da Hrvatska ima zadaću štititi svoju granicu i sprječavati nezakonite migracije.

'Cijenimo ulogu hrvatske policije koja štiti granicu', naglasio je premijer, poručujući da očekuje izvješće od svih nadležnih službi o tome što se zaista događa.

  • +5
Posljedice potresa urušila se štala kod Dugopolja Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt

Izdvojio je i jučerašnji samit EU-zapadni Balkan, održan u Sloveniji.

'Mislim da su poruke koje su tamo odaslane bile vrlo pozitivne, dobre za naše susjede u pogledu daljnjeg procesa proširenja', ocijenio je Plenković. On je u svom izlaganju u Brdu kod Kranja posebno naglasio europsku perspektivu BiH i nužnost da se uoči parlamentarnih izbora postigne konsenzus o reformi izbornog zakonodavstva.

Razgovor čelnika država članica EU-a o međunarodnoj ulozi Unije ocijenio je 'sjajnim i otvorenim', a najavio je da će se tražiti i zajednički europski odgovor na porast cijena energenata.

  • +5
79. sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Kazao je da je od srpskog predsjednika Aleksandra Vučića zatražio da se riješi problem negiranja hrvatskog jezika u udžbenicima, što ne doprinosi međususjedskim odnosima i na štetu je hrvatske manjine u Srbiji i svih mladih ljudi u obrazovnom ciklusu. U dogovoru s potpredsjednikom Vlade Tomom Medvedom zatražili su da se verificiraju određeni podaci dostavljeni Srbiji u sklopu intenziviranja potrage za nestalim osobama.

Po pitanju izbora za predsjednika Vrhovnog suda, rekao je da će parlamentarna većina podržati suca Radoslava Dobronića ako ga predsjednik Zoran Milanović predloži kao kandidata.

'Želimo da se fokus vrati na reforme u pravosuđu koje predlaže Vlada', kazao je Plenković.

Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas

Po pitanju ostalih reformskih zahvata, izdvojio je veliku reformu sustava socijalne skrbi što će znatno pomoći borbi protiv siromaštva,razvoju socijalnih usluga i izjednačavanju mogućnosti osoba s invaliditetom.

Ishvalio je novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa, koji u odnosu na postojeći 'sadrži niz unaprjeđenja' i sada obuhvaća više od tisuću obveznika. 'Oni su uvršteni na temelju kriterija korupcijskog rizika i samim time se smanjuju šanse za bilo kakve koruptivne aktivnosti', rekao je Plenković, dodajući da će širi paket antikorupcijskih zakona biti predstavljen u idućih nekoliko mjeseci.

Na dnevni red današnje, 79. sjednice Vlade uvršteni su, među ostalim, Zakon o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društava, Sporazum o izmjeni Sporazuma o prijenosu i objedinjavanju doprinosa u jedinstveni sanacijski fond, Odluka o minimalnim financijskim standardima za decentralizirane funkcije za zdravstvene ustanove, te Akcijski plan za implementaciju preporuka OECD-a za unaprjeđenje korporativnog upravljanja u pravnim osobama u vlasništvu RH i osnivanje Upravljačkog odbora za njegovu provedbu.