predsjedništvo hdz-a

Plenković o oporbi i pomorskom dobru: 'Oni se nastoje izvući iz gliba i živog pijeska glasovanja za Putina i protiv Ukrajine'

23.01.2023 u 18:42

Bionic
Reading

'Rezimirali smo sva aktualna politička zbivanja iza nas. Bogat je bio tjedan', rekao je nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a Andrej Plenković

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon sjednice šireg stranačkog Predsjedništva podsjetio je na imenovanje novih ministara, osvrnuo se na Svjetski gospodarski forum u Davosu...

'Razgovarali smo i o daljnjim koracima obnove. Sutra su na Banovini ministri Bačić, Medved, Erlić, da se upoznaju sa sitaucijom i da nakon toga kroz 10-ak određenih dana krenemo u odgovarajuće zakonske i institucionalne izmjene kako bi se ubrzala obnova', rekao je Plenković, prenosi N1.

Komentirao je i najavu oporbe da će organizirati prosvjed zbog novog Zakona o pomorskom dobru.

'Oni se svi skupa nastoje izvući iz gliba i živog pijeska svog glasovanja za Putina i protiv Ukrajine. Sad cijela ta ekipa nastoji prekriti tu sramotu koju su učinili Hrvatskoj. Slušaju naravno Milanovića u toj cijeloj priči, nastoje da se to nekako zaboravi, da se nitko ne sjeća i nastoje bilo koju temu postaviti u eter pa i lažne. Ovo je lažna tema, odgovorili smo već na to u Saboru', rekao je Plenković optužujući oporbu 'da u eter baca lažne teze'.

Kaže kako se donosi zakon dio reforme cijeloga pomorstva, kao dio NPOO-a koji je sada u čitanju.

'Rekli smo jasno, ako postoji što što se može bolje formulirati, riješit će se. Pomorsko dobro je opće dobro, ne može ga nitko otuđiti, nema nikakvog ogrnaičenja, ograđivanja plaža. Dakle, lažne teze ne bi li se ovi koji lakonski druge nazivaju kvislinzima izvukli iz gliba gdje su bili za Putinovu agresivnu Rusiju, a protiv pomoći Ukrajini. To je srce i bit ove operacije u kojoj se oni sasd nalaze.', kaže Plenković.

Rekao je da mu je ponašanje oporbe očekivano, svatko sa svakim, samo protiv HDZ-a.

'2020. ih je bilo 11 ili 12 u koaliciji, mi smo ih košarkaškim rječnikom dobili 25 razlike. Vidjet ćemo kako će biti za godinu i pol.', rekao je Plenković.

Osvrnuo se na razgovore s velikim trgovcima zbog dizanja cijena. Rekao je da su dobili rok da vrate cijene te da je veliki dio vratio, a neki su dobili kazne.

'Dijalog koji minsitar Filipović vodi s trgovačkim lancima, mislim da je jako dobar, da se napravi pregled informacija da potršač zna gdje mu je koja cijena. Ne vidim u čemu je problem, ako neki mogu dati informacije, zašto drugi ne mogu. Tehnički očito nije problem. Nadam se da će kroz dijalog s ministrom Filipovićem i to biti riješeno', kazao je Plenković, javlja Dnevnik.hr.

U čemu je razlika između bijelih i crnih lista, zašto su jedne prihvatljive, a druge neprihvatljive pitali su Plenkovića koji je odgovorio:

'Tu i Udruge za zaštitu potrošača imaju svoju ulogu. Dobili su sredstva od Vlade da to kontroliraju, ali temeljna stvar je da svaki gospodarski subjekt ne ide na štetu građana. Tu je najviša šteta građanima, a ljudi će to pamtiti', rekao je te dodao kako Vlada donosi mjere koje smatra dobrima.

Komentirajući situaciju u zagrebačkoj Čistoći gdje su radnici sankcionirani nakon što su snimljeni kako u isti kamion bacaju različit otpad, Plenković je rekao:

'Važno je da komunalne službe dobro funkcioniraju. Baš da se otkaz dijeli na temelju jedne takve situacije... Postoje procedure. I državni inspektorat daje nekoliko dana da se otkloni problem', kaže Plenković.