dan poslije sjednice

Plenković i Brkić u otvorenom sukobu: Ja ga nisam vidio u ovoj kampanji, nije pridonio ništa

28.05.2019 u 10:34

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković komentirao je u utorak medijske napise o izjavama Milijana Brkića na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva stranke u kojima je, među ostalim, poručio da narod nije glup, da trebaju biti ponizni, a ne bahati i oholi...

'Prvo, mi smo pobijedili. Ono što se prekjučer dogodilo - falilo nam je 1400 glasova za peti mandat. Čestitam svima koji su se izabrali, kao i našim kandidatima i kandidatkinjama, bila je velika disperzija i tu se dogodilo upravo ono o čemu sam govorio u kampanji. Ona je bila duga, a naša je bila afirmativna. Što se tiče onoga što smo radili prvih 45 dana prije izbora, ne da nemam primjedbe, nego znam da nijedna vlada ni politička stranka ne ulaže toliko u europsku orijentaciju Hrvatske kao ova', rekao je Plenković.

'Rezultat za mene osobno nije zadovoljavajući, međutim ove situacije u kojima neki ljudi nakon sjednice Predsjedništva puštaju informacije o nekim vašim kolegicama, to je sport na koji sam ja naučio', rekao je Plenković medijima.

Upitan za komentar medijskih napisa o izjavama Milijana Brkića, Plenković je rekao: 'Ja ga nisam vidio u ovoj kampanji, nije pridonio ništa.' Dodao je i da Brkićevu izjavu da narod nije glup te da u HDZ-u trebaju biti ponizni, a ne bahati, na sastanku Predsjedništva stranke nije čuo, javlja N1.

'Svatko je mogao u HDZ-ovoj kampanji angažirati se i trebao je, a oni koji će sada ex post dovesti u pitanje listu nisu zucnuli kad se ona sastavljala. Tvrde da lista nije jednoglasna, a to nije točno', rekao je.

Upitan vidi li i svoju odgovornost u lošem izbornom rezultatu, Plenković je rekao: 'Ja da vidim odgovornost u nečemu u čemu smo mi bolji od svih drugih stranaka?'

  • +7
Andrej Plenković - obraćanje nakon objave službenih rezultata EU izbora Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

'Kad imate toliko udara na Vladu, koji traju praktički mjesecima, od svih medijskih kuća nisam vidio nijedan plus, bili su samo napadi. Ako se stvara kontekst u kojem stalno imate, umjesto fokusa na bitno za ove izbore, odvraćanje tema na nešto drugo, onda se dogodi da fali 1400 glasova za peti mandat', rekao je Plenković.

Što se tiče izjave predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da su se političari otuđili od naroda te da se to vidjelo na ovim izborima, Plenković je upitao koji su to političari. 'Ne vjerujem da je mislila prije svega na naše kandidatkinje i kandidate, niti na mene - ako je netko na terenu i razgovara s ljudima zadnje tri godine, ako se svojim integritetom bori da rješava sve probleme koji su nas dočekali, prema tome ta teza što se tiče HDZ-a mislim da ne stoji', rekao je Plenković.

Upitan komplicira li ovaj izborni rezultat podršku predsjedničkom kandidatu HDZ-a, Plenković je niječno odgovorio. 'Ovo je pogreška koja se dogodila u praktički statističkom kontekstu. Bilo bi mi draže da je bila neka veća izlaznost i da smo dobili tih 1400 glasova i peti mandat', rekao je Plenković, ponovivši da će sa svojim suradnicima napraviti detaljnu i temeljitu analizu izbornih rezultata.

  • +9
Završen sastanak Predsjedništva HDZ-a o Milijanu Brkiću Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Na pitanje boji li se okrupnjavanja desnice, Plenković je rekao da se on ničega ne boji. 'Volio bih samo da ovi koji žele da HDZ bude na desnom centru da i rade na tome', rekao je.

'Što se tiče Stiera, ja sam siguran da on želi da HDZ bude na desnom centru, a što se tiče drugih, moguće da žele da HDZ bude desnije - o tome možemo razgovarati, ali ne može najveća stranka biti na jednom polu političkog centra, to nije dobro', rekao je Plenković na komentar da ne misle svi članovi stranke kao on.

'Nema teoretske šanse da se politika koju ja vodim, a to je desni centar, promijeni', rekao je.