odgovor ruskim bankarima

Plenković: Nismo nacionalizirali Agrokor, Sberbanka je sve znala

08.10.2017 u 16:11

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u nedjelju je odbacio ocjene koje dolaze iz Sberbanke da je hrvatska država nacionalizirala koncern Agrokor te da stoga mora vratiti i dug koji koncern ima prema toj ruskoj banci ističući da je u slučaju Agrokora na snazi zakon koji omogućava izvanrednu upravu u ograničenom vremenskom razdoblju

Sberbanka je jedan od stalnih, potpuno informiranih članova privremenog vjerovničkog vijeća od nultog dana, podsjetio je premijer u izjavi novinarima u sklopu Dana otvorenih vrata Sabora u prigodi Dana neovisnosti.

'Njihovi su predstavnici sudjelovali u razgovorima i s bivšom upravom (Agrokora) i s Vladom i u okviru koordinacije različitih banaka koje su ključni vjerovnici. I imaju sve informacije i mislim da njihovi pravnici jako dobro čitaju što je bio smisao izvanredne uprave. Dakle, otklanjam tezu o nacionalizaciji. Nacionalizacija je nešto drugo. Ovo je zakon koji omogućava izvanrednu upravu u ograničenom vremenskom razdoblju', rekao je Plenković.

  • +15
Dan otvorenih vrata Hrvatskog sabora Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Sberbanka je, dodao je, jedan od bitnih vjerovnika koji je imao i prilike i trenutka i mogućnosti 'da kaže sve što želi u ovom proces i da u njemu sudjeluju'.

'Vjerujem da imaju legitiman interes štititi svoj novac. Međutim, isto tako, treba reći da oni kada su taj novac davali, nisu pitali ništa ni vas ni mene, ni Vladu. Dakle, oni su komercijalna banka koja je, vjerujem, uz odgovarajući due dilligence, donosila odluke o tako velikom kreditiranju, a sada su u procesu restrukturiranja i nagodbe jedan od aktera', rekao je Plenković.