trzavice u hdz-u uoči kampanje

Plenković nije uspio disciplinirati Culeja: Pitali ga hoće li glasati za Grabar Kitarović, on odgovorio: Imam ja svog kandidata

18.09.2019 u 13:22

Bionic
Reading

Saborski zastupnik HDZ-a Stevo Culej svojom je današnjom izjavom potpirio nagađanja da u stranci postoji nezadovoljstvo uoči predsjedničkih izbora. Dok Gordan Jandroković strahuje od sabotaža, Culej je dao naslutiti kako predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović možda neće biti njegov prvi izbor

Na pitanje novinara za koga će glasati na predsjedničkim izborima, poručio je da će vidjeti što će biti u drugom krugu. Na pitanje hoće li glasati za Kolindu Grabar Kitarović, kazao je: Imam ja svog kandidata'.

Culej je pak ovih dana bio s HDZ-ovim vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom na okruglom stolu u Zagrebu u organizaciji Hvidre pod nazivom: 'Protuustavna agresija na Vukovar'. Tamo se oštro kritizirala Plenkovićeva manjinska politika, javlja Novi list, a Culej je okupljenima u šali rekao: 'To što sam crven u licu, nije zbog ovih iz moje stranke nego sam puno vani radio'.

Trzavice između vodstva HDZ-a i nekih viđenijih članova poput saborskog zastupnika Mire Kovača opet su došle do izražaja.

Početkom tjedna održana je zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojem je usuglašen jasna potpora Grabar Kitarović i konsenzus oko njezine kandidature u ime HDZ-a.

'Razgovarali smo o punoj i snažnoj podršci našoj kandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović i maksimalnom angažmanu svih članova i članica HDZ-a', kazao je nakon sjednice predsjednik stranke Andrej Plenković.

Na pitanje o 'pravilima igre', Plenković je istaknuo: 'Svi ljudi koji su danas bili na sastanku su politički vrlo iskusni. I svi razumiju da je uvijek u svakoj izbornoj kampanji jasno da je važno imati koherentnu politiku stranke koja mora biti jedinstvena. Očekujem od svih da se suzdržavaju bilo kakvih aktivnosti koje imaju pozicioniranje u unutarstranačkoj kampanji, a koji disonantnim tonovima zbunjuju i članstvo i biračko tijelo.'

  • +22
Sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Politički tajnik stranke Ante Sanader poručio je pak kako nema soliranja.

''Ne bi se zvali zajednica nego bi se zvali Hrvatska demokratska solo zajednica. Naša primarna tema i interes u predsjednički izbori. Sad je i Miru Kovaču i svima nama interes pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović na izborima. Kovač želi isto pobjedu Kolinde Grabar-Kitarović. Za nas je sad najrelevantnija pobjeda predsjednica', poručio je i dodao da je vrijeme kampanje za predsjedničke izvore vrijeme kada će se staviti na stranu unutarstranačke trzavice.