analitičari o štrajku

'Plenković nije Thatcher, prosvjetari nisu rudari'

02.12.2019 u 12:05

Bionic
Reading

Politolog Anđelko Milardović i politički analitičar Ivica Relković u emisiji 'U mreži Prvog' HRT-a govorili su o štrajku učitelja i njihovim zahtjevima, Vladinim ponudama i o tome kako će se to odraziti na predsjedničke izbore. U emisiju se javio i ravnatelj OŠ Marko Marulić iz Sinja Marko Križanac, koja je u petak prestala štrajkati, navodeći kako to ne znači da su zadovoljni

Ravnatelj je objasnio kako je štrajk u školi bio djelomičan te je demokratskim glasovanjem odlučeno da i oni koji su štrajkali počnu održavati nastavu. 'Posebno smo bili obazrivi prema sedmim i osmim razredima, a dodatni pritisak su izvršili roditelji. Svi su oni u petak svoju djecu poslali u školu', rekao je Križanec, inače gradski vijećnik HDZ-a, za HRT. Dodao je kako nije bilo nikakvih političkih pritisaka te da osobno nije za nastavak štrajka iako ga je podržavao u početku.

Politolog Anđelko Milardović rekao je kako su uzroci štrajka strukturni. 'Obrazovni je sustav podcijenjen i zanemaren. Politička oligarhija u posljednjih 27 godina podcijenila je intelektualno-obrazovnu elitu te se ona bori za socijalni status i za dostojanstvo.'

Kao drugi uzrok naveo je nepravodobno neprepoznavanje štrajka i niskoklizeći start premijera prema sindikatima. 'To nije u maniri jednog vladara, a koji je u jednom trenutku pomislio da je Margaret Thatcher. Međutim prosvjetari nisu rudari', dodao je.

Milardović smatra da ovakvim ponašanjem Plenković šteti kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović i može mu se i drugi put javiti crni labud, zaključio je. 'Vlada će se teško izvući iz ove situacije bez povećanja koeficijenata. Sve pametne vlade ulažu u znanost, obrazovanje i kulturu', zaključio je Milardović.

Prema njegovu mišljenju, revizija koeficijenata nužna je jer nije normalno to da neki državni službenik u nekom državnom uredu za doček dobrodošlice ili netko sa srednjom stručnom spremom u nekoj agenciji ima koeficijent 'boli glava' u odnosu na prosvjetara. 'Nisu svjesni toga koliko su svima nama zakomplicirali život', zaključio je Milardović.

'Odbijanjem Vladine ponude izgubljeno je vrijeme, a manevarski prostor gotovo je nestao. Dolaze predsjednički izbori, predsjedanje EU-om i Božić, a Vlada ga ne smije dočekati poražena', rekao je politički analitičar Ivica Relković i podsjetio da je ovo i zadnja godina mandata pa se Vlada mora prilagođavati cijelom nizu sličnih potencijalnih situacija. Smatra da Plenković ne bi smio izgubiti predsjedničke izbore jer bi bio puno više ranjiv i vezano uz unutarstranačke izbore. I on smatra kako se premijer prema štrajku u početku odnosio 'previše komotno'.

'Potpuno bi pogrešno bilo da se 'druga tranzicija' provede na način uranilovke: da svim društvenim skupinama damo sve. Moramo krenuti u vrednovanje jer nije svaki rad jednako vrijedan. Vlada će morati krenuti u reformu same sebe. Država smo s najviše ministarstava u Europi. Njemačka ih ima 14. U pitanju su i uprave. Sve zahtijeva čišćenje. Iz Hrvatske se ne odlazi samo zbog novca, nego i zbog manjka perspektive. Odlaze visokoobrazovani ljudi koji sa sobom povlače i obitelji. Treba dijeliti, ali ne linearno. Moramo ući u problem organizacije države', zaključio je.