posjet imotskom

Plenković: Nema boljeg dokaza neovisnosti DORH-a od prošlotjednog slučaja

05.06.2020 u 18:18

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u posjetu je Imotskom gdje je odgovorio na kritike predsjednika SDP-a Davora Bernardića i predsjednika Republike Zorana Milanovića.

"Ja predlažem da ih vi i ostali mediji pitaju kakav je to stav gospodina Milanovića prema glavnoj državnoj odvjetnici ako kaže da je ona moj čovjek? Je li pritisak na bivšeg glavnog državnog odvjetnika kada mu gospodin Bernardić kaže da je on moj batler? Je li pritisak na glavnog državnog odvjetnika kada mu Bernardić u raspravi za novu glavnu državnu odvjetnicu u saborskoj raspravi kad se izglasalo povjerenje nabraja jedan po jedan slučaj kojim bi se DORH trebao baviti.

E kada se odgovori na to pitanje, onda možemo govoriti o tome što su pritisici na DORH i tko ih i kako radi. A kada se kaže isti tretman, onda to nije pritisak. Pogotovo nije pritisak od predsjednika Vlade koji za razliku i od Milanovića i od Bernardića jako dobro razumije što je to podjela vlasti', kazao je Plenković, javlja N1.

Dodao je da nema boljeg dokaza od potpune neovisnosti rada policije i rada Državnog odvjetništva od ovog slučaja kojem svjedočimo od prošloga tjedna.

Smatra da postoji neka nevidljiva ruka, kojom on upravlja da se onda vjerojatno taj slučaj ne bi dogodio.

'Onda bi čekali neki oportuni moment, recimo za godinu dana da to ugleda svjetlo dana. Ako nema, onda vidimo tko tu radi pritisak, a tko pušta tijelima da rade ono što sukladno zakonu trebaju raditi. Tu je ta razlika u borbi protiv korupcije između naše Vlade i ovoga što govore predstavnici SDP-a, bez obzira hoće li ići na izbore. Između ostalog, jedan od njih ne poštuje niti Dan državnosti. To su prave teme", rekao je Plenković. 

Komentirao je i posljednju sudsku odluku o pozdravu "Za dom spremni".

"To je jedna tema u kojoj su koliko vidim najglasniji SDP-ovci. Ta pjesma postoji negdje od '90, '91. Što se događalo ovo cijelo vrijeme, postala je neka prešutna tolerancije. Je li ZDS registriran suglasnošću Ministarstva pravosuđa i uprave u vrijeme Vlade Ivice Račana? Ja sam nebrojeno puta osudio ustaški zločinački režim. Čuli ste danas i stajalište Ustavnog suda. Ono što znam i ono što sam osjetio sve ovo vrijeme i zašto je bilo bitno Vijeće za suočavanje s prošlošću. Što se tiče preporuka VIjeća, ono je bilo vrlo precizno i jasno formulirano za koje prigode. Za svaku drugu prigodu, nije dopušteno", kazao je premijer. 

Govoreći o ženskim kvotama na listama HDZ-a kazao je da će se oni truditi da veliki broj njihovih članica bude na listama HDZ-a.

Komentirao je i preporuku Europske komisije da bi minimalna plaća trebala biti 3500 kuna. 

"U našem mandatu minimalna plaća je porasla za 754 kuna. Mi želimo u mandatu iduće Vlade da u tom mandatu još i više povećamo minimalnu plaću. Ja bih volio da ona dođe na otprilike 4250 kuna. Mi smo se tu dokazali. Podsjetit ću vas da su i prosječne plaće u Hrvatskoj u mandatu ove Vlade porasle za 1150 kuna", zaključio je premijer.