PORUKA IZ DUBROVNIKA

Plenković o prijavi Gonga: Navikao sam na prijave 'profesionalnih prijavljivača'

02.10.2020 u 17:29

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković komentirao je u petak GONG-ovu prijavu nekih ministara i predsjednika Zorana Milanovića Povjerenstvu za sukob interesa zbog posjeta klubu Dragana Kovačevića te rekao kako se već navikao na takve prijave 'profesionalnih prijavljivača'

Dodao je da na to oni imaju pravo, a na Povjerenstvu je odluka.

Plenković se u Dubrovniku, nakon sastanka s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom, sastao s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem te županijskim gradonačelnicima i načelnicima.

"Zbog koronavirusa i bitno slabije turističke sezone u ovoj najudaljenijoj županiji iskazani su određeni zahtjevi prema Vladi da, povrh svega dosad učinjenog, sagledamo kako im pomoći. Prije svega u pogledu likvidnosti lokalne samouprave gdje ćemo morati smisliti posebnu mjeru za ovu županiju. Dogovorili smo da ćemo idući tjedan održati sastanak u nizu resora i vidjeti kako premostiti te probleme“, rekao je Plenković.

Plenković je format „Kina+17“ nazvao fenomenalnim za Kinu, koja tako s pola članica Europske unije razvija komunikaciju koja bi u bilateralnim okvirima bila nemoguća.

"Prije tog formata, nama je za pet susreta s kineskim vodstvom trebalo 25 godina. Zato je i nama koristan za bolju ekonomsku suradnju. To što su se oni dobro sjetili ne znači da drugi ne trebaju osmisliti format šireg okvira. Sve ide teže bez redovitih susreta, pa i gospodarska razmjena, koja je s SAD-om 650 milijuna, a s Kinom oko milijarde“, rekao je Plenković.

Dodao je i da su o inicijativi "Tri mora" tijekom ručka razgovarali ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i državni tajnik Mike Pompeo.

Odluku da na Europskom vijeću odredi slovenskog premijera Janeza Janšu Plenković je nazvao 'signalom povjerenja'.

"To je dobro. U ranijoj prilici sam odredio Charlesa Michela, ali tada sastanka nije bilo. Sa Slovenijom vodimo dijalog i dobro je da Hrvatska i Slovenija riješe sva pitanja i da dignemo razumijevanje“, objasnio je hrvatski premijer. Dodao je da tema o novoj nuklearnoj elektrani Krško još nije došla na red.

Plenković je izrazio uvjerenje da će direktor Zračne luke Dubrovnik Frano Luetić, za kojeg je Povjerenstvo za sukob interesa utvrdilo sukob interesa zbog zapošljavanja Plenkovićeva šogora Ivana Maslaća, prvo pročitati sadržaj odluke, a onda odlučiti hoće li se žaliti.

Plenković je na pitanje novinara o novim izjavama hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića odgovorio kako ne zna o čemu je Milanović govorio.