ČETVRTI KRUG REFORME

Plenković i Marić objavili: Ugostiteljima se reže porez na hranu, uvodi se porez na šećer, rastu trošarine na cigarete i alkohol!

26.07.2019 u 12:49

Bionic
Reading

Naša Vlada otpočetka je krenula s politikom rasterećenja i gospodarstva i građana, rekao je premijer Andrej Plenković, nabrajajući sve uspjehe Vlade na polju gospodarstva na konferenciji za medije na kojoj zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom financija Zdravkom Marićem predstavlja planirane mjere za četvrti krug poreznih rasterećenja u okviru porezne reforme

'U mandatu naše Vlade stvoreno je skoro 100.000 radnih mjesta, prosječna plaća porasla je na iznad 6400 kuna, a minimalna plaća porasla je za 587 kuna neto, danas iznosi 3.000 kuna neto', rekao je Plenković.

'Svi koji nas promatraju s prilično istančanom dioptrijom, gledaju nas na apotekarskoj vagi, prate što radimo i vide da imamo jasan i precizno zacrtan smjer', dodao je Plenković. U četvrtom krugu, ukupno rasterećenje u idućoj godini iznosit će 3,75 milijardi kuna, otkrio je, podsjećajući da od 1. siječnja, sukladno HDZ-ovom izbornom programu i zakonu, PDV pada s 25 na 24 posto.

U ime demografske revitalizacije, Vlada se odlučila za još jednu mjeru: da se osobe mlađe od 25 godina kompletno oslobode poreznih obveza, a onima od 26. do 30. oslobođenje će iznositi 50 posto.

'Oni koji ulaze na tržište rada i imaju slobodu kretanja dobit će u svojoj ranoj fazi aktivnog poslovnog života određenu vrstu položaja koji im omogućuje veće prihode i ostanak u Hrvatskoj', objasnio je premijer.

  • +19
Andrej Plenković i Zdravko Marić o poreznoj reformi Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Također, Vlada će predložiti povećanje praga primitaka sa tri na sedam i pol milijuna kuna za plaćanje poreza na dobit po stopi od 12 posto. 'Na taj način 93 posto hrvatskih poduzetnika ulazi u stopu od 12 posto. To je ogromna mjera za gospodarstvo i poduzetništvo', rekao je Plenković.

Najavio je i da će se poslodavcima omogućiti da nizom mjera svojim zaposlenicima isplate neoporezivo različite naknade i troškove.

Dalje, zbog zdravlja populacije dolazi do promjene oporezivanja bezalkoholnih pića po udjelu dodanih šećera. 'Problem pretilosti kod mladih je izražen. Ovom mjerom ćemo pokušati djelovati na djecu koja su najveći konzumenti da se ta konzumacija smanji i da to pozitivno djeluje na njihovo zdravlje', rekao je, dodajući da će se revidirati trošarine koje se odnose na duhanske proizvode i na alkoholna pića.

KONZULTACIJE S PROIZVOĐAČIMA

Kada se očekuju poskupljenja?

Na pitanje N1 kada se može očekivati poskupljenje cigareta, alkoholnih i bezalkoholnih pića ministar financija Zdravko Marić rekao je kako očekuje da će odluka o trošarinama na duhan biti donesena prema kraju godine uz konzultacije s proizvođačima.

'Tablice i sve skupa oko bezalkoholnih pića i trošarina po udjelu šećera će biti na javnoj raspravi. Koliko će to u konačnici biti ne ovisi samo o trošarinskom sustavu nego i o proizvođačima,' rekao je. 

'PDV na hranu za ugostitelje smanjit ćemo na 13 posto. Tu mjeru poduzimamo kako bismo održali razinu prihoda iz turizma, ali to znači i kvalitetu i gestu koja zahtijeva i određene pozitivne reakcije kod onih na koje se odnosi', kaže premijer.

Uz smanjivanje opće stope PDV-a za pripremu i usluživanje hrane u ugostiteljstvu na 13 posto, predlaže se i uvođenje novih neoporezivih primitaka, kao što su trošak smještaja za sve radnike i trošak prehrane do 12.000 kuna ili novčana naknada za smještaj i prehranu do 5.000 kuna te povećanje neoporezivih tuzemnih dnevnica za službena putovanja sa 170 na 200 kuna.

Plenković je rekao da politička stabilnost i parlamentarna većina omogućuju gospodarski rast i oporavak, povratak na razinu investicijskog kreditnog rejtinga i respektabilan položaj Hrvatske u svijetu.

'Hrvatska može ići u ovakav četvrti val porezne reforme upravo na temelju dosadašnjih dostignuća i činjenici da imamo jasan smjer', rekao je Plenković, dodajući da očekuje sugestije i kritike kroz proces javne rasprave i savjetovanja. Najavio je da neke mjere mogu, kroz poduzakonske akte, stupiti na snagu i prije 1. siječnja.

Detalje četvrtog kruga poreznog rasterećenja potom je predstavio ministar Zdravko Marić.

Podsjetimo, mediji su neslužbeno doznali da je nakon sinoćnje dugotrajne sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, odlučeno da će Vlada fiskalno rasteretiti ugostitelje smanjenjem stope PDV-a na hranu u ugostiteljstvu sa 25 na 13 posto, od 1. siječnja 2020. godine.

Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je još u srijedu kako je vrijeme da i turizam osjeti blagodati poreznih izmjena, te da je predložio stopu od 13 posto na uslugu hrane i pića, u sklopu četvrtog kruga porezne reforme.

  • +5
Duž Jadranske magistrale restorani turistima nude domaće specijalitete Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

Početkom mjeseca kazao je: "Uvjeren sam da će se u sklopu priprema četvrtog kruga poreznih rasterećenja u mandatu ove Vlade, a koje su u tijeku, zahvatiti i dio turizma i ugostiteljstva", kazao je Cappelli za Hinu.

Dodao je da "ovog trenutka imamo diferenciranu stopu od 13 posto za smještaj, a radi se maksimalno da se izjednači u tom dijelu, dakle oko 13 posto, i za hranu".