kritike su promašene

Plenković nakon Predsjedništva HDZ-a: Proizvele su se dvije vrste lažnog sukoba

06.04.2020 u 19:45

Bionic
Reading

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da je hrvatska vlada među prvima prepoznala prijetnje i opasnost od epidemije koronavirusa u Kini te je ocijenio da je izjava predsjednika SDP-a Davora Bernardića promašena

„To je promašena izjava. Mi smo mnogo puta kazali da smo bili među prvima koji su prepoznali prijetnje i opasnost od epidemije koronavirusa u Kini, već oko 9. siječnja. I to baš u mom uredu, zajedno s predstojnikom Ureda premijera, razgovarali smo o tome kakve bi posljedice mogli imati ukoliko se epidemija koja je krenula u Wuhanu proširi svijetom”, odgovorio je Plenković nakon sjednice predsjedništva HDZ-a upitan za komentira izjave predsjednika SDP-a Davora Bernardića da vlada nije reagirala na vrijeme vezano uz epidemiju koronavirusom.

Istaknuo je i kako su sve reakcije koje su poduzeli - s aspekta zdravstvene sigurnosti građana, restriktivnih mjera koje su poduzete, ekonomskog paketa i sl, rezultirale činjenicom da pod kontrolom imamo brzinu širenja zaraze te nisku stopu smrtnosti. Naglasio je i da je ekonomski paket mjera odgovorio svim očekivanjima hrvatskih radnika i hrvatskog gospodarstva.

Plenković je rekao i da je ministru rada i mirovinskog sustava Josipu Aladroviću dao nalog da Hrvatski zavod za zapošljavanje napravi iskorake u odnosu na prvi gospodarski paket te će svi koji su dobili otkaz zbog reakcija poslodavaca tijekom ožujka, ako se vrate na posao, moći dobiti 4000 kuna i plaćena će im biti sva davanja koja država preuzima na sebe. Isto se odnosi i na mjeru koja se odnosi na ona društva gdje su radnici dijelom i vlasnici manje od 25 posto te na društva koja su u stečaju ili likvidaciji.

„Proširili smo opseg mjera i mislim da je to jako dobra i ispravna odluka”, rekao je premijer.

  • +15
Sjednica Predsjedništva HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Forsiranje konflikta privatnog i javnog sektora je lažno

'Mi smo sve ovo usmjerili na građane. Imali smo dvije vrste lažnog sukoba. Dakle, prvi je bio ta teza "otpis ili odgoda".

Lažnom dilemom u javnoj raspravi nazvao je i „forsiranje konflikta između privatnog i javnog sektora” rekavši kako su sve mjere koje poduzimaju u interesu hrvatskih građana bez obzira gdje oni radili.

„Učinit ćemo sve, u bilo kojoj fazi upravljanja ovom krizom, da su mirovine neupitne”, poručio je Plenković umirovljenicima. Vezano uz ostala prava zaposlenika krenut će u razgovor sa sindikatima da bi vidjeli kako mogu ići dalje obzirom na fiskalne okvire kakve imaju.

Naveo je kako rade na iznalaženju potrebnih sredstava - što na domaćem financijskom tržištu, europskim financijskim institucijama i kroz europska sredstva. „Radimo na cjelovitom pristupu i to koristeći kapital koji imamo s snažnim međunarodnim i europskim položajem Hrvatske”, kazao je.

Vezano uz plaćanje režija rekao je kako po tom pitanju ima određenih pomaka s zagrebačkom Gradskom plinarom, a razgovarali su i s vodstvom HEP-a. Stoga će i te mjere kalibrirati kako bi išle na korist građana najviše što je moguće, poručio je.

Plenković je izvijestio i da je Predsjedništvo HDZ-a podržalo sve aktivnosti koje je poduzela vlada i parlamentarna većina poduzela kada je riječ o suzbijanju epidemije koronavirusa, aktivnostima poduzetim nakon potresa u Zagrebu, o svim poduzetim mjerama na ekonomskom i socijalnom planu i sl.