PROMIJENIO MIŠLJENJE

Plenković: Naknada za uvoznike je previsoka, a porez na nekretnine najbolje je odgoditi

08.08.2017 u 22:19

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković gostovao je u središnjem Dnevniku HRT-a te je prokomentirao o aktualne događaje u zemlji, počevši o zajedničkim mjerama susjednih država zbog povećanih pristojbi i strožeg nadzora pri uvozu voća i povrća, pokušaju Sarajeva da zaustavi izgradnju Pelješkog mosta, te o porezu na nekretnine, ali i gdje će ljetovati

Na pitanje može li se naći prihvatljivo rješenje za sve, nakon što je Hrvatska najavila povećane pristojbe i stroži nadzor pri uvozu voća i povrća, premijer je odgovorio da zasigurno će se takvo rješenje naći.

'Procjena o naknadi koja se plaća za inspekcijski nalog je bila previsoka. Ministar Tolušić je dobio nalog da u najbržem roku pronađe rješenje koje će spriječiti taj problem, u skladu s međunarodnim ugovorima, kao i bilo kakvu raspravu o trgovinskom ratu. Želimo da se naša poljoprivredna proizvodnja potiče svim mjerama, no ima i drugih načina kojima je Vlada može zaštititi. Još ovog tjedna očekujem da se pronađe rješenje', kazao je Plenković za HRT.

Upitan za komentar vezan za pokušaj Sarajeva da blokira izgradnju Pelješkog mosta, premijer je naglasio kako je tema pelješkog mosta 'dobro razrađena'.

'Imali smo nedavno zajedničku sjednicu vlade, prvi razgovori vođeni su još prije desetak godina. Tehničke karakteristike mosta zadovoljavaju najviše standarde i neće ugroziti prolazak brodova prema Neumu. Poruka je jasna - dijalog s BiH da, i nastavak izgradnje Pelješkog mosta uz 357 milijuna eura nepovratnih sredstava iz europskih fondova - što prije', mišljenja je premijer.

Tijekom gostovanja premijera u središnjem Dnevniku HRT-a bilo je govora i o porezu na  nekretnine.

'Osluškujemo bilo naroda, mada treba napomenuti da je ovaj porez, u okviru zakona o lokalnim porezima, prošao raspravu u Saboru kao dio paketa porezne reforme još prošle godine. No zaključak razgovora s ministrom financija i drugima u Vladi jeste da je potrebna dodatna pedagogija ne samo građana već i lokalne samouprave jer je cilj ovog poreza da bude prihod samoupravnih jedinica. Radi se o svojevrsnom pojednostavljenju komunalne naknade i spomeničke rente. Prevladava stajalište, nakon dodatne analize, da se predloži odgoda poreza za dogledno vrijeme - dijele ga i naši partneri. Treba pomoći samoupravi i smiriti tenzije. Ovakvi porezi postoje i u drugim zemljama, Hrvatska je u komparativnoj analizi najniža ali s obzirom na kulturu vezanosti za nekretnine i raspravi koja nije pojašnjena - odgoda će biti najbolje rješenje', izjavio je Plenković.

Budući je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u ponedjeljak najavila kako preuzima reformu obrazovanja, premijer je upitan znači li to smjenu Posebnog stručnog povjerenstva.

'To je priopćenje stav HNS-a, našeg partnera. Posebno stručno povjerenstvo je tijelo koje imenuje premijer. Na moje inzistiranje, ovaj je put sastavljeno na pluralističan način. No uočili smo da postoje svojevrsne praznine u provedbi Strategije i u dogovoru s Povjerenstvom i njegovom predsjednicom, rektoricom Dijanom Vican, iznaći ćemo najbolje metode za poboljšanje institucionalnog provođenja Strategije. Zadaća je Povjerenstva da do 8. rujna iznjedri prijedlog akcijskog plana. To je naš zaključak od prije nekoliko tjedana. HNS će kao naš partner u vlasti, u dogovoru s HDZ-om kao partnerima, pridonijeti mogućoj modifikaciji postojeće strukture. Postići ćemo kompromis, reforma obrazovanja ide dalje i učinit ću sve da ta tema više ne iznosi prosvjed na ulice. Mislim da je to krajnje nepotrebno i nelogično jer se oko toga svi slažemo', smatra prvi čovjek hrvatske Vlade.

Premijer je se osvrnuo i na kritike u vezi proslave Oluje te je kazao kako je obljetnica obilježena dostojanstveno.

'Poruka je jasna - Oluja je ključna, najveća pobjeda u Domovinskom ratu. O njenom dignitetu i dignitetu branitelja, njihovoj žrtvi i žrtvi njihovih obitelji hrvatska država vodi i vodit će računa. Što se tiče drugih žrtava, naravno da i njima treba odati počast. Želimo da se taj povratak nastavi. Šaljemo poruke koje su zrele, razumne, poruke 2017., s ponosnom na sve što je bilo 1995.', kazao je Plenković koji se osvrnuo i na ukidanje imuniteta HDZ-ovu saborskom zastupniku Franji Luciću.

Plenković je komentirao ukidanje imuniteta HDZ-ovu saborskom zastupniku Franji Luciću te neprimjerene uvrede na Facebooku člana HDZ-a Hrvoja Marušića riječima kako bi prepustio h pravosudnim tijelima kako će se priča rasplesti.

'Manifestacija stava Hrvoja Marušića, koji vodi Zajednicu poduzetnika HDZ-a krajnje je neprihvatljiva. Bit će poduzete radnje, taj neprihvatljivi slučaj ide pred visokim časnim sudom HDZ-a', kazao je Plenković.

Premijer je upitan i za trenutno gospodarsko stanje.

'Sezona je donijela lani preko 10 milijardi eura, nadamo se da će ove godine biti barem 10% više. Potrebna su dodatna ulaganja i u hotele i u kampove i u nautički turizam i tu ćemo učiniti dodatne napore, osvrnuo se premijer na podacima o turističkim rekordima', izjavio je Plenković.

Upitan kada će na odmor, kamo i hoće li sam snositi troškove, premijer je izjavio da će s obitelji odmarati u državnom objektu blizu Rijeke, no i od tamo će, kaže obaviti još neke zadaće.

'Pokušat ću, koliko uspijem, biti sa suprugom i djecom, koja su još jako mala. Troškove hrane i onoga što je normalno, naravno da ćemo platiti sami', zaključio je premijer.