uže vodstvo hdz-a

Plenković o 'patološkom lažljivcu', Paladini i novim ministrima: U petak izglasavanje, bit će ih troje

25.04.2022 u 18:09

Bionic
Reading

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak je potvrdio da će prijedlog imena novih ministara u Vladi u petak biti pred Hrvatskim saborom, no nije želio reći o kome se radi najavivši da će se to znati nakon sastanka stranaka parlamentarne većine

U izjavi nakon zajedničke sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, premijer je rekao da će Sabor u petak izglasati nove ministre.

"O detaljima ćemo nakon što se održe sastanci s parlamentarnom većinom", izjavio je Plenković ne želeći potvrditi hoće li za nove ministre, kako što to nagađaju mediji, predložiti Davora Filipovića i Marina Piletića.

Mediji, naime, navode da će HDZ-ovo zastupnika u zagrebačkoj skupštini, Davora Filipovića, koji je bio i HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, premijer predložiti za novog ministra gospodarstva i održivog razvoja, umjesto Tomislava Ćorića, a HDZ-ovog saborskog zastupnika i gradonačelnika Novske Marina Piletića za ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, umjesto Josipa Aladrovića.

Kao treća nova osoba u Vladi u medijima se spominje profesorica sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Snježana Vasiljević, koja bi bila potpredsjednica Vlade umjesto Borisa Miloševića.

Milošević i Aladrović pod istragom su Uskoka, a Ćorić, kako pišu mediji, odlazi na novu funkciju u HNB.

  • +5
Tomislav Ćorić u posjeti tvrtki Premifab Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Predsjednik stranke Andrej Plenković rekao je da je na današnjem sastanku bilo riječi o aktualnom prijepodnevu u Saboru.

'Imali smo i izvješće o sastancima Europskog vijeća. Tu smo imali zanimljive rasprave. Razgovarali smo o drugim aktivnostima, Danu planeta zemlje, evocirali smo izbore u Francuskoj i Sloveniji te glasanju o novim ministrima u petak. O detaljima ćemo nakon sastanka s parlamentarnom većinom', rekao je i dodao kako je 'interesantno' da mediji ne znaju sva tri imena ministra koji dolaze.

Komentirajući kaznene progone ministara, rekao je da će se rezultat tek vidjeti. Podsjetio je na presumpciju nevinosti.

  • +7
Zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

'Kad je riječ o dvojici ministara o kojima je riječ, oni u vrijeme njima atribuiranih djela nisu bili ministri. To je vrlo važan detalj. Što će sud odlučiti, to ćemo tek vidjeti', naglasio je.

Osvrnuo se na predsjednika Zorana Milanovića, nazivajući ga patološkim lažljivcem.

'Vidjeli ste da je on bezobzirno izvrijeđao cijelu Vladu, cijeli HDZ, projicira svoja svojstva na druge. On je tu u funkciji nekakvog orekstriranog udbaškog poslušnika u kojem optužuje HDZ, mene, mog pokojnog oca koji je umro prije nekoliko tjedana, da je udbaš, a da sam ja udbaš druge generacije.

Tu varijantu, prvo što patološki laže, optužuje mene da sam ja rekao da su generali udbaši, sve stvari koje nisam izgovorio niti bih, on je sve to sasuo u medije u Jasenovcu, dakle, sasvim primjereno, na dostojanstven način na dan kada se obiljećava 77. obljetnica proboja iz Jasenovca. Našao se u poziciji iz koje ne zna kako da se izvuče pa udbaškim metodama napada. Uloga predsjednika džrave prem aUstavu je da osigura skladno funkcioniranje institucija, a ne destabilizacija', rekao je Plenković, prenosi N1.

  • +31
Predsjednik Milanović sudjelovao na svečanosti otvaranja zajedničkog vatrogasnog doma DVD-a Supetar Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

'Mi ne diramo drugima pokojne roditelje. Patološki lažljivac nazvao je mog pokojnog oca udbašem. Nisu ti standardi isti. Puno smo drukčiji. Mi imamo standarde da ljudi rade, dobivaju mirovinu, a patološki lažljivci nemaju nikakvu odgovornost. Imaju proruske stavove kad se svi zgražaju nad tim', poručio je.

Plenković je podsjetio i da je prije 61 dan Milanoviću uputio pismeni dopis da se sastane Vijeće za nacionalnu sigurnost. No, upozorio je, Milanović cijelo vrijeme bojkotira dogovor o sastanku Vijeća u vremenu kada je ruska agresija na Ukrajinu dovela do više od pet milijuna izbjeglica diljem Europe, enormnih ratnih razaranja i ratnih zločina.

'On bojkotira, iznosi proruske i antiukrajinske stavove i čini veliku sramotu međunarodnoj reputaciji Hrvatske', upozorio je premijer.

Odgovarao je i na pitanja o ministru Ivanu Paladini.

'On nema veze s rekonstrukcijom, on je postao ministar prije mjesec dana u specifičnim okolnostima. Što se tiče njegovog privatnog posla prije nego što je postalo ministar, to je da on rješava na načine kako smatra da je najbolje. Izvidi ne znače ništa osim da se nešto izviđa', rekao je.

Na pitanje ne bi li bilo bolje da je Paladinu provjerio prije ngo što je imenovan ministrom, kaže: 'Kakve veze Vlada ima s njegovim poslovima?'.

  • +8
Sisak: Novi ministar Ivan Paladina dao je izjavu za medije Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

'Ne vidim apsolutno nikakvu vlastitu odgovornost i ne vidim odakle uopće ta teza. Čovjek je rekao da ima neke sporove s bivšim poslodavcima, ja sam ga pitao može li to argumentirano objasniti kada mu se postave pitanja, rekao je da može. Imamo situaciju da nam je trebala osoba koja će dinamizirati proces obnove, smatrali smo da je dobro da to drži netko tko je u privatnom sektoru', rekao je.

Komentirao izbore u Francuskoj i Sloveniji

'Što se tiče izbora u Francuskoj, završili su onako kako sam ja rekao. Mislim da je to dobro za Francusku. Izbori u Sloveniji - ja sam sa simpatijama podržao mojeg prijatelja Janeza Janšu', rekao je i dodao da su Slovenija i Hrvatska surađivale u puno situacija.

Čestitao je pobjedniku na izborima. 'Očito da su se glasovi oporbe prelili u novi Pokret slobode koji je dobio potporu. Hrvatska i Slovenija trebaju imati dobre odnose. Kakva će biti politika nove slovenske vlade prema Hrvatskoj, u ovom trenutku ne bih mogao komentirati', dodao je.

Atmosfera u stožeru pobjedničke stranke slovenskih izbora Pokret Slovenija Izvor: Profimedia / Autor: Igor Kupljenik/MI-PRESS / Shutterstock Editorial / Profimedia