predstavlja naše planove

Plenković na ženevskom skupu o europskoj perspektivi zapadnog Balkana, razgovarat će i s Vučićem

07.11.2019 u 19:06

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković u petak sudjeluje na "Strateškom dijalogu o zapadnom Balkanu" u organizaciji Svjetskog gospodarskog foruma u Ženevi gdje će se razgovarati o europskoj perspektivi zemalja jugoistočne Europe, a Plenković će okupljene upoznati s hrvatskim planovima za predsjedanje Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020.

U petak će Plenković sudjelovati na sastanku na vrhu u organizaciji Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) na temu "Strateški dijalog o zapadnom Balkanu".

Plenković je hrvatskim novinarima u Ženevi rekao da će se razgovarati o "trenutnim europskih perspektivama naših susjednih zemalja". Tema dijaloga bit će, između ostalog, odluka Europskog vijeća o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, kao i odnosi Srbije i Kosova.

Početak pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije s EU-om su na zadnjem sastanku Europskog vijeća u listopadu blokirale Francuska, Danska i Nizozemska, a europski čelnici pozivaju da se to pitanje ponovno razmotri prije zagrebačkog sastanka na vrhu u svibnju.

"Prigoda je to da ih upoznam s hrvatskim planovima za predsjedanje Vijećem EU-a idućih šest mjeseci, a posebno za sastanak na vrhu u svibnju gdje želim u izravnom razgovoru, na zatvorenom sastanku s kolegama ocijeniti njihovo raspoloženje i što očekuju zbog odluke o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji pa da se znamo zajednički postaviti prilikom idućih rasprava na razini EU-a", istaknuo je Plenković. 

Posjet Ženevi bit će prigoda "za par kratkih konzultacija", rekao je Plenković i poručio da će u petak navečer razgovarati i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Plenković se susreo s predsjednikom Borgeom Brendeom, predsjednikom WEF-a, za koju ističe da je jedna od "najutjecajnijih nevladinih organizacija koja okuplja i gospodarsku i političku skupinu najutjecajnijih ljudi iz svijeta".

"Predvodnik su intelektualnih, znanstvenih i stručnih rasprava o kretanjima četvrte industrijske revolucije i prate svjetska kretanja. Jako je dobro biti ovdje i biti dio te cijele globalne priče koja ima izravan utjecaj na razvoj Hrvatske", rekao je Plenković.

"Strateški dijalog o zapadnom Balkanu" okuplja predsjednike država ili vlada te ministre iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Francuske, Grčke, Italije, Kosova, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Srbije i Turske.