premijer u varaždinu

Plenković: Milanovićeva izjava da možda neće glasati vrlo je znakovita poruka Bernardiću

22.05.2020 u 11:28

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na otvorenju početka radova nove Osnovne škole Vladimir Nazor u Varaždinskoj županiji. Uz predsjednika Vlade su potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar te ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak

'Stvari su jasne. HZJZ je revidirao upute za boravak djece u školi. Epidemiološka slika je bitno drukčija. Mi smo i dalje u fazi jednoznamenkastih brojeva, nema nikakvih razloga da djeca od ponedjeljka ne budu u školama. Ne vidim što bi trebalo priječiti roditelje i đake da idu u školu', rekao je Plenković, javlja N1.

'Škola traje do 26. lipnja, ne vidim razlog, ako sve funkcionira, zašto bi bila smetnja da djeca idu u školu. Djeca su se pokazala kao najmanje podložna zarazi. Ovo je nažalost vrsta bolesti koja je bila najubojitija za naše najstarije sugrađane. Ne vidim nijednu zapreku da od ponedjeljka veći broj učenika ne bi bio u školama', dodao je.

Istaknuo je kako je njegova vlada jedna od onih koja je reagirala brzo. 'U ovom trenutku ja zaista ne vidim nikakav problem. Vi ćete se sjetiti, Hrvatska je za razliku od brojnih razvijenih zemalja imala razvijenu školu i na televiziji, kao i online', rekao je Plenković.

Pomoć privatnom sektoru

Osvrnuo se na prosvjede poduzetnika koji su zahvaćeni koronakrizom.

'Za hrvatski privatni sektor učinili smo puno u smislu i davanja naknada i oslobađanja od davanja. Ako država političkom voljom da privatnom sektoru plaću u ožujku, onda smo mi stali iza privatnog sektora.

  • +3
Andrej Plenković na otvorenju početka radova za OŠ Vladimir Nazor u Svetom Iliji Izvor: tportal.hr / Autor: Vjeran Zganec Rogulja

Ako smo dali plaću za travanj za otprilike 600 tisuća ljudi, onda smo pružili ruku gospodarstvu. Ako se utvrdi da pojedini sektori nemaju prihoda i dalje, onda ćemo tražiti načine da se pomogne zaposlenicima u tom sektoru', ističe Plenković.

'Radit ćemo na tome da Hrvatska zaista iskoristi maksimalno sredstava iz Europske unije. Taj zamašnjak europskih sredstava mora biti dio rješenja za izlazak iz krize', dodaje.

Parlamentarni izbori

Milanović je jučer ostavio otvorenom mogućnost da ne izađe na izbore.

  • +10
Andrej Plenković i ministri dolaze na sjednicu Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

'Nisam imao vremena gledati njegov intervju. Mislim da je to za Davora Bernardića vrlo znakovita poruka', kazao je premijer.

Premijer je rekao kako je cilj nakon izbora, kada vide kome su hrvatski građani dali povjerenje, razgovarati s partnerima i formirati parlamentarnu većinu.

Na konstataciju da je lakše ići u izbornu utrku iz pozicije vladajuće stranke, rekao je: 'Ja sam bio u kampanji prošli put kad nisam bio na vlasti pa smo isto pobijedili. Predsjednik Vlade ne postajete iz vakuuma, morate dobiti legitimitet u stranci. Teza o nekakvom odvajanja stranke i politike ako ste predsjednik Vlade ne postoje.'