PO IZBORU NOVINARA

Plenković među četiri najbolja prijatelja Ukrajine

27.03.2015 u 15:58

Bionic
Reading

Veliko priznanje dobio je predsjednik Izaslanstva Europskog parlamenta za Ukrajinu Andrej Plenković koji je po izboru ukrajinskih dopisnika iz Bruxellesa jedan od četvero najboljih prijatelja Ukrajine u Bruxellesu

Za englesko izdanje tjednika Kyiv Post, novinari su opisali Plenkovića, zastupnika u Europskom parlamentu koji je ujedno i predsjednik delegacije za Ukrajinu kao 'političara koji vrlo dobro poznaje stanje u Ukrajini i može ga usporediti sa svojim iskustvom iz devedesetih na jugoistoku Europe', priopćili su iz ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke (EPP). Za Plenkovića ukrajinski novinari kažu, navodi se dalje, da 'pokušava uspostaviti i održati snažne veze između Ukrajine i Europske unije'. Nadalje pripisuju mu 'odlične diplomatske sposobnosti i znanje'.

Andrej Plenković našao se rame uz rame s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, predsjednicom kluba zastupnika u EP-u Zelenih Njemicom Rebeccom Harms i poljskim zastupnikom (EPP), Jacekom Saryusz-Wolskim.

'Zahvaljujem se ukrajinskim novinarima na priznanju. Nastavit ću se zalagati za europski put Ukrajine te mirnu reintegraciju privremeno okupiranih područja Donbasa i ilegalno anektiranog Krima', rekao je Plenković, supredsjedatelj Parlamentarnog odbora za pridruživanje EU - Ukrajina i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP, navodi se u priopćenju.

Na popisu 12 najpopularnijih i prijateljski naklonjenih Ukrajini stranih političara, a koje su birali ukrajinski novinari i dopisnici u Bruxellesu, nalaze se još Petras Austrevicius, europski zastupnik i predsjednik neformalne skupine 'Prijatelji europske Ukrajine', Elmar Brok, predsjednik vanjskopolitičkog odbora u EP-u, Mark Demesmaeker, belgijski europarlamentarac, Valdis Dombrovskis, povjerenik za euro i socijalni dijalog, Michael Emerson, analitičar i suradnik Europskog centra za politiku u Bruxellesu, Johannes Hahn, povjerenik za europsko susjedstvo i pristupne pregovore, Sandra Kalniete, europarlamentarka i bivša ministrica vanjskih poslova Latvije, Gabrielius Landsbergis, zastupnik u EP-u iz Litve, Marju Lauristin, eurozastupnica iz Estonije, Federica Mogherini, visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije, Amanda Paul, analitičarka Europskog centra za politiku i Charles Tannock britanski zastupnik u Europskom parlamentu.