žarko puhovski:

Plenković je pokazao da je populist, ali želi biti dosadan i igrati HDZ-ovog Račana

09.08.2017 u 21:00

Bionic
Reading

Nakon što je premijer Andrej Plenković tijekom televizijskog intervjua obavijestio javnost da će odgoditi uvođenje poreza na nekretnine - što je u potpunoj suprotnosti s najavama ministra Zdravka Marića, te nakon što je istom prilikom u neugodnu situaciju doveo ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića rekavši da mu je naredio da poništi svoju odluku zbog koje je skoro počeo trgovinski rat sa susjedima, politički analitičar Žarko Puhovski za tportal premijera je ocijenio populistom koji je izgubio živce i koji nema ambicija postati državnikom

Premijer Andrej Plenković u utorak je u razgovoru za HTV rekao da će odgoditi uvođenje poreza, iako je sve do jučer ministar financija Zdravko Marić, kojeg Plenković često 'hvali na sva zvona', uporno tumačio razloge i smisao uvođenja tog poreza.

Je li to učinio zbog pobune dijela javnosti, mogućih problema u koaliciji ili zbog 'bildanja' osobnog rejtinga, pitali smo političkog analitičara Žarka Puhovskog.

'Plenković se brine za parlamentarnu većinu koja mu ovisi o dva čovjeka u svakom trenutku. I zbog toga je odgodio zakon o porezu na imovinu. On pokušava smanjiti udarnu površinu, broj tema koje bi na jesen mogle izazvati sporove koji bi ugrozili tu tanku većinu. Za razliku od većine komentatora Plenković zna da je Vlada nestabilna, da njegova većina nije stabilna. I zato stalno naglašava stabilnost', objašnjava Puhovski.

Čim vidi iskru, Plenković se ponaša kao da je požar

Kaže kako je Plenkovićeva nova taktika biti dosadan.

'Njegova osnovna intencija je biti dosadan, da pokaže kako se ništa (loše) ne događa. To je sad njegova nova taktika. On igra HDZ-ovog Račana. Korak naprijed, dva unazad. Da povuče vlastiti prijedlog dovoljno je da samo netko iz njegove tanke i komplicirane većine iznese primjedbu. To je sada učinio s porezom na nekretnine', kaže.

Dodaje da se Plenković 'čim vidi jednu iskru ponaša kao da je buknuo požar'.

Mišljenja je kako porez na nekretnine nije odgodio zato što se boji za pad vlastitog rejtinga – jer mu više ne prijete izvanredni parlamentarni izbori – nego zbog mira u koaliciji i mira u vlastitoj stranci.

'Plenkoviću u ovom trenutku nije važan osobni rejting, njega sada zanimaju unutarstranački odnosi i podrška cijelog HDZ-a. Očito je u jednom trenutku ocijenio da bi s daljnjim prevelikim hvaljenjem ministra Zdravka Marića mogao izgubiti podršku dijela tehnokratske struje u HDZ-u, te da bi se tako doveo u poziciju da i sam bude ugrožen', smatra Puhovski.

Marićev ugled nije narušen jer je zaustavljen zbog političke odluke

Procjenjuje da Marićev ugled u javnosti nije uništen bez obzira na to što mu je Plenković preko TV ekrana stopirao uvođenje porez na nekretnine. Štoviše, moglo bi se dogoditi, kaže, da Marićev ugled čak i poraste. 

'Javnost zna da je on svoj posao napravio i da je zaustavljen zbog političke odluke'.

Plenković često u javnim nastupima poručuje da prezire populiste i da populizam u politici smatra štetnom i opasnom pojavom. Je li odgodom poreza Plenković pokazao da je i on populist?

'Apsolutno. Ovo je populistički potez, o tome uopće nema spora. Učinio je to jer je procijenio da će mu to donijeti korist kod građana, u stranci, te - što mu je posebno važno - i kod koalicijskih partnera', tvrdi politički analitičar Žarko Puhovski.

'Osluškujemo bilo naroda', rekao je Plenković na HTV-u objašnjavajući zašto odgađa uvođenje poreza na nekretnine. Tu frazu o osluškivanju bila građana često koristi Milan Bandić, jedan od najvećih populista među našim političarima.

'Premijerov nastup podsjeća na Bandića, ali ima jedna velika razlika...'

'Plenkovićev nastup podsjetio je na Bandića, ali s velikom razlikom. Bandić za sebe ne tvrdi da je državnik niti je to u njegovom opisu gradonačelničkog posla, dok se od Plenkovića očekuje da bude državnik, da bude netko tko nameće teme i tko mijenja 'bilo naroda'. Pokazao je da trenutno nema ambiciju postati državnik', zaključuje Puhovski.

Misli da će i Zdravko Marić, ali i Tomislav Tolušić, kojeg je Plenković stavio u neugodnu situaciju preko TV ekrana, ipak ostati u Vladi.

'Plenković je izgubio živce jer je postalo potpuno očito da je Njemačka odlučila umanjiti prednost Hrvatske kao članice EU nad Srbijom koja nije članica Unije. To je ogroman problem s kojim će se Vlada već ujesen suočiti', rekao je Žarko Puhovski odgovarajući na pitanje zašto je Plenković ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića odlučio 'oprati' u izravnom televizijskom prijenosu