PETAR ŠKORIĆ MIMO STRUJE

Plenković je dobio golemu podršku u Dalmaciji, ali šefa splitskog HDZ-a nije očarao

22.01.2020 u 14:47

Bionic
Reading

Podrška Andreju Plenkoviću u kandidaturi za novi mandat na čelu HDZ-a intenzivirala se, osobito nakon njegove vikend-turneje po Dalmaciji, a u srijedu su se o tome službeno oglasili splitski župan Blaženko Boban i gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Zapravo, podršku Plenkoviću dali su gotovo svi viđeniji dalmatinski HDZ-ovci izuzev saborskog zastupnika i šefa splitskog HDZ-a Petra Škorića: On, čini se, to ne namjerava učiniti

'Čekamo da se otvori izborni proces unutar stranke. Neka se zna tko se sve kandidira. U ovome trenutku o tome ne bih ništa govorio i toga ću se držati', rekao je Škorić u utorak za Slobodnu Dalmaciju, a nakon toga odlučio je zašutjeti i ne komunicirati s medijima. U istoj izjavi objavio je i da, po svemu sudeći, nijedan kandidat za predsjednika HDZ-a ne treba računati na podršku splitskog ogranka.

'Ovo su specifični izbori po principu 'jedan čovjek - jedan glas' i svaki naš član sam će odlučiti. Radi se o iskoraku u unutarstranačkoj demokraciji i mislim da bi taj proces bio narušen kada bi se sugeriralo članstvu kome dati potporu', poručio je Škorić.

Šef jednog od najvećih i najutjecajnijih stranačkih ogranaka također će u idućem razdoblju ići na izbore na kojima će glasovati svi članovi HDZ-a, pa moguće kalkulira kako ne bi iritirao dio baze nesklon Plenkoviću. No neslužbene informacije govorile su i da je Škorić zapao u Plenkovićevu nemilost prije gotovo dvije godine, u doba usvajanja Istanbulske konvencije: tada mu navodno nije zamjereno to što je glasovao protiv i izrazio svoj stav, nego zato što je aktivno lobirao na terenu kako bi pokušao sabotirati samo njeno usvajanje.

Tportal je u srijedu višekratno pokušao kontaktirati sa Škorićem, no on je izbjegavao pozive.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban svoju potporu Plenkoviću objavio je na društvenim mrežama te je nabrojao projekte pokrenute u županiji u proteklih nekoliko godina. 'Smjer u kojem idemo - koji bilježi rast i stabilnost, put je kojim trebamo ići. Ekonomskom, gospodarskom rastu, kreditnom rejtingu i statusu jake europske Hrvatske doprinijela je ova Vlada. Zato nastavljamo jako uz punu podršku predsjedniku Andreju Plenkoviću!' poručio je Boban.

U sličnom tonu istupio je i gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara. 'Kao gradonačelnik Splita, drugog hrvatskog grada i jedinog velikog grada u kojem HDZ ima gradonačelnika, ponavljam svoju jasnu potporu Andreju Plenkoviću, koju sam mu dao kao prvi govornik na stranačkom skupu u subotu u Splitu povodom 30. obljetnice utemeljenja splitskog HDZ-a. Andrej Plenković i njegova vlada dali su ruku Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, pomogli su i pomažu nam riješiti brojne nagomilane probleme koji su godinama gušili i zaustavljali grad. Pomogli su u pokretanju Splita s mrtve točke na kojoj je dugo stajao i stagnirao. Dali su ruku Splitu kao najvećem gradu na hrvatskom jugu, čiji se utjecaj i značenje protežu od Kupreških do Splitskih vrata. Naš je grad s Plenkovićevom vladom ostvario dobru suradnju. Poznato je da onaj tko upravlja Splitom i Splitsko-dalmatinskom županijom ima vlast i na državnoj razini. HDZ ima gradonačelnika Splita i župana Splitsko-dalmatinske županije, svoju vladu, a tako će biti i ubuduće. Za Andreja, za modernu hrvatsku Vladu i europsku politiku!' glasi njegova objava na Facebooku.

  • +21
Obilježavanje 30. obljetnice osnutka splitskog gradskog odbora HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

U Plenkovićevu blitzkrieg osvajanju Dalmacije podršku je dobio od dubrovačkog gradonačelnika Mate Frankovića i župana Nikole Dobroslavića, gradonačelnika Šibenika Željka Burića i župana Gorana Pauka, zatim šefa tamošnjeg HDZ-a Nediljka Dujića, utjecajnog zadarskog HDZ-ovca Božidara Kalmete i drugih. Najslikovitiji je bio šef splitsko-dalmatinskog HDZ-a Ante Sanader:

'Od svakoga tko uvažava mene, očekujem da uvaži i moje mišljenje oko izbora najboljeg kandidata za predsjednika HDZ-a', rekao je Sanader, dakle dijametralno suprotno od Petra Škorića.