KORIŠTENJE DRŽAVNOG ZRAKOPLOVA

Plenković: Ja kao premijer odlučujem tko ide na koje putovanje sa mnom

17.11.2018 u 11:55

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković zajedno s par ministara bio je na Interliberu gdje je odgovorio na nekoliko novinarskih pitanja o aktualnim političkim događanjima, a na pitanje o korištenju državnog zrakoplova u stranačke burno je reagirao. Potvrdio je informaciju da je Mađarska prije mjesec dana ukinula blokadu za hrvatski ulazak u Organizaciju za europsku suradnju i razvoj (OECD)

Komentrirajući najavu da će mađarski premijer Viktor Orban doći u Hrvatsku Plenković je kazao da se zadnji put s Orbanom sastao prije desetak dana te da će doći na sastanak premijera Srednjoeuropske inicijative 3. i 4. prosinca u Zagrebu.

'Želim da unaprijedimo odnose s Mađarskom, to je nama važna susjedna zemlja. Bez obzira na otvorena pitanja moramo tražiti kanale teme koje nas povezuju', rekao je Plenković javlja N1.

Dodao je da je INA jedina prava tema koja je zakomplicirala odnose Hrvatske i Mađarske.

Komentirao je i današnji odlazak Milorada Pupovca u Vukovar.

'Čuli smo se sinoć, obavijestio me o odluci koju je donio. To je njegova odluka, kao što sam govorio sve ovo vrijeme. Moj stav je jasan da se žrtvama treba pokloniti i odati pijetet i poštovanje. Kao čelnik SDSS-a odabrao je otići danas, dobro je da ide u Vukovar. Mi ćemo kao Vlada otići sutra, a dio će ići u Škabrnju', kazao je premijer.

Plenković i dalje tvrdi da nije bilo nikakvog sukoba interesa u korištenju Vladinog zrakoplova za odlazak u Finsku, gdje su on i delegacija među ostalim sudjelovali i na kongresu europskih pučana

'Nema nikakvoga sukoba interesa. Nije postupak pokrenut, nešto je otvoreno, vidjet ćemo što će Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pitati Vladu. Dok sam predsjednik Vlade, gdje god jesam, uvijek nastupam u toj funkciji. Tako sam bio pozvan u Finsku na bilateralni susret s finskim premijerom. Što se tiče kongresa EPP-a, tamo sam pozvan i sudjelovao kao i drugi premijeri iz stranaka EPP-a kao premijera. Tamo idem normalno, službenim zrakoplovom. Tko je bio u avionu, ide onaj tko odredi, a određujem ja", rekao je premijer.

Na novinarsko pitanje zašto je onda avionom putovao i ministar uprave Lovo Kuščević koji ne predstavlja Hrvatsku na razini međunarodnih odnosa, premijer je burno reagirao

"Tko će odrediti tko treba bit na kojem sastanku... Ja određujem. Kakav sukob interesa? Kako vi doživljavate sukob interesa? Baš me interesira. Tko je u kojem sukobu? Ja kao predsjednik Vlade određujem tko ide na koje putovanje sa mnom', poručio je premijer.

  • +10
Premijer Plenković obišao Interliber 41. Međunarodni sajam knjiga i učila Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Na pitanje novinara je li premijer obavijestio hrvatsku predsjednicu o odluci da ministar Davor Božinović putuje na konferenciju o migracijama u Marakeš, premijer je odgovorio:

„Obavijestio sam cijelu javnost“.

Tzv. Marakeška deklaracija o zakonitim migracijama koja navodi mjere za rješavanje toga problema izazvala je proteklih dana prijepor između predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je bila najavila da će ga podržati, ali kasnije reterirala od toga te odustala od odlaska u Maroko, i vlade i ministarstva vanjskih i europskih poslova koji ne vide ništa sporno u tom dokumentu.

Ministar Božinović je dodao da je ovo prvi put da se svjetska organizacija, otkad postoji, bavi pitanjima migracija.

"Taj proces u kojem će se definirati politika međunarodne zajednice tek je u začetku. Potreba za takvim dokumentom je evidentna. Koliko će trajati ti razgovori nitko ne zna, ali je cilj da migracije jednog dana budu sigurnije i uređenije i regularne. Ovo što sada imamo na hrvatskim granicama nisi ni sigurne ni uređene ni regularne migracije, i sve što može pomoći da se taj proces stavi normalni okviri i da se poveća sigurnost, u tome treba sudjelovati. Ne sudjelovati u tome ne znači da će proces nestati, može se samo pogoršati", kazao je Božinović.