sjednica Vlade

Plenković najavio borbu protiv radikalizacije na tri fronte: Nismo otkrili govor mržnje u ponedjeljak, tad smo shvatili da je netko u stanju doći pred Vladu i zapucati

22.10.2020 u 12:13

Bionic
Reading

Nove rekordne brojke novozaraženih te situacija s koronavirusom bili su i tema sjednice Vlade, na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

'Imamo još jedan rekordan dan. Novozaraženih 1553 i nažalost, 13 preminulih. To govori o ozbiljnosti situacije i u Hrvatskoj i okolnim zemljama i Europi. Još jednom apeliram na sugrađane da budu odgovorni, budu budni, budu uviđavni prema drugima. Ponavljam poruku od jučer moramo pokazati mentalitetnu snagu i odgovornost prema bližnjima. Ako to ne napravimo, imat ćemo sve veće i veće širenje epidemije', kazao je Plenković na početku sjednice Vlade.

Premijer je podsjetio da je prije neki dan predstavio nove mjere s ministrom rada Josipom Aladrovićem. 'Imat ćemo manji gospodarski pad, ali s obzirom da covid-19 traje morat ćemo nastaviti s našim aktivnostima. Zato smo išli na nadopunu naših mjera. Već smo isplatili 6,5 milijardi kuna', dodao je.

Plenković je najavio da će se idući tjedan na Vladi naći prijedlog rebalansa za ovu godinu i prijedlog proračuna za 2021.

Podsjetio je da je jučer s potpredsjednikom Vlade Tomom Medvedom bio na komemoraciji u Baćinu. 'Poruka je da nastavljamo s naporima koji mogu dovesti do ključnih informacija za one obitelji koje tragaju za svojim najbližima', dodao je.

Beroš: Nema velikih žarišta

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o situaciji s koronavirusom. 'Broj novozaraženih u Europi i svijetu pokazuje da se pandemija razvija u smjeru za koji su mnogi mislili da se neće razvijati', kazao je.

U Hrvatskoj je, dodao je, došlo do zamjetnog porasta broja hospitaliziranih. Kazao je da nema velikih žarišta nego se radi o malim žarištima, uglavnom obiteljska okupljanja, proslave, zborno pjevanje, treninzi i slično s kojih se zaraza širi dalje.

Bolnički sustav se prilagođava novonastalim okolnosima, kaže Beroš, ali dodaje da je došlo do porasta oboljelih među zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima.

'Epidemiološke službe propisuje mjere koje su svima sredstvo za što sigurniji prolazak kroz ovu situaciju. Velika većina poštuje mjere. Ne možemo biti zadovoljni s trenutnom epidemiološkom situacijom i s neprihvatljivim ponašanjem pojedinaca', kazao je Beroš.

Podsjetio je da prema zakonu svi djelatnici u zdravstvenom sustavu, pa i primarna zaštita imaju obvezu raditi na prevenciji bolesti. 'Potrebno je da svi damo svoj obol. Ništa manje ne očekujem od svih nas', kazao je.

Osvrnuo se i na nedostatak cjepiva za gripu, kazavši da je nabava planirana i dogovorena još prije pojave koronavirusa. Tada je dogovorena nabava 460 tisuća doza, a dodatno je nabavljeno još 130 tisuća doza. 'Treća isporuka cjepiva planirana je za prosinac. Cijepljenje je tek počelo i provest će se prije početka sezone gripe', rekao je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je i strože kažnjavanje onih koji neće poštivati odluke Stožera. 'Razlog povećanju broja novozaraženih je nepridržavanje mjera od dijela ljudi. Naša strategija je moguća samo uz striktno držanje mjera i zato ravnateljstvo inspekcije civilne zaštite i državnog inspektorata se fokusiraju sve više na pravne osobe. Iako se pokušalo izbjeći sankcioniranje, mi ćemo sve više izricati kazne za sve one koji se ne pridržavaju mjera i odluka Stožera', kazao je Božinović.

'Još jednom upućujem poruku građanima da izbjegnu sve kontakte koji nisu nužni, obiteljska slavlja, privatne proslave. Tako ćete najbolje pokazati svoj humanizam', kazao je.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs kazao je da od 27 tisuća razreda u Hrvatskoj, njih 0,7 posto je u samoizolaciji. 'Mi smo i dalje na poziciji da je ovakav pristup najbolji mogući. Zbog pedagoških, psiholoških, socijalnih ali gospodarskih aspekata', kazao je Fuchs, jasno davši do znanja da će učenici i dalje ići u školu i da se neće prebacivati na online nastavu.

  • +2
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Plenković: Nismo otkrili govor mržnje u ponedjeljak

Vlada je na svojo sjednici donijela zaključak o sprječavanju radikalizacije u društvu.

'Svaka vrsta radikalizacije dovodi do nasilnog ekstremizma ili terorizma. Prepoznavanje znakova radikalizacije te učinkovit odgovor na događaje predstavljaju ključ sprečavanja jednog od sigurnosnih rizika. 'Ovim zaključkom zadužuje se Koordinacija za domovinsku sigurnost da na osnovu analize predloži mjere za sprečavanje radikalizacije', kazao je potpredsjednik Vlade Tomo Medved.

Obratio se i Plenković. 'Ja sam prije nekoliko dana rekao da je granica prijeđena. Nije isto biti meta govora mržnje u političkoj areni, na internetu, kroz medijske članke i kroz napade. To nije problem, toga smo svi godinama svjesni i nema toga što o sebi nisam pročitao. I nije mi nikada palo na pamet da nekog od tih aktera tužim, a bilo je utuživih članaka. Nije mi to palo na pamet jer sam smatrao da je sloboda govora važnija. Ali kada poticanje na mržnju dovede do nasilnog ekstremizma onda je granica prijeđena i zato vodimo ovu raspravu. Jer nismo nikada imali ovakvu situaciju kao prije 10 dana. Jedno su ovi hrabri anonimni pojedinci na internetu, a drugo je kad netko pokuša trostruko ubostvo. Nismo otkrili govor mržnje u ponedjeljak, ne, tada smo shvatili da je netko u stanju doć pred Banske dvore i pokušati ubiti policajca', kazao je Plenković.

'I zato ćemo voditi tri paralelne aktivnosti - jedno je ovaj konkretan slučaj, drugo je institucionalna borba protiv radikalizacije, a treće je politička borba protiv onih koji ili to odobravaju ili nalaze razumijevanje ili one koji to relativiziraju pa se kasnije ukrcavaju u vlak potencijalnih žrtava. I zato samo sustavan rad može biti jedini odgovor i rješenje', poručio je.