SASLUŠANJE U SABORU

Blaženku Divjak izrešetali pitanjima: 'Ne pristajem na ucjene'

09.06.2017 u 16:56

Bionic
Reading

Nakon što je Hrvatski sabor u petak zaključio višesatnu raspravu o promjenama u sastavima šest saborskih odbora, na tim odborima počelo je saslušanje sedam novih ministara, a za 19 sati najavljeno je glasanje o povjerenju novim ministrima u Saboru. Nakon vatrene rasprave koja je potrajala gotovo dva sata, kandidatkinja za ministricu obrazovanja Blaženka Divjak na Odboru za obrazovanje potvrđena je sa 7 glasova 'za' i 6 'protiv'.

Kandidatkinju Divjak predstavio je premijer Andrej Plenković. 'Kako smo i najavili imam zadovoljstvo predstaviti novu ministricu. Profesorica Divjak dolazi iz Varaždina, nestranačka je osoba i predložena je od strane naših partnera', započeo je Plenković, koji ima visoka očekivanja od buduće nove članice Vlade.

'Diplomirala je na matematici i fizici, radila na nizu projekata, bila je prorektorica..', .nabrajao je Plenković. 'Prošla je niz referentnih točaka koje joj mogu dati uvid u razvoj obrazovanja', rekao je premijer. Od nje, dodao je, očekuje nastavak reformi, ali da i pritom osigura široki konsenzus.

Govoreći dalje o Divjak, koja je ekskluzivno za tportal najavila mogući raskid suradnje ako je točno da je Plenković obećao HRAST-u da će Dijana Vican i Jasminka Buljan Culej ostati na čelu kurikularne reforme, Plenković je kazao da očekuje da doprinese smirenom tonu vođenju rasprave o obrazovanju. 'To nisu teme za prosvjede, nego teme za konsenzus', dodao je.

'U ovoj novoj situaciji Divjak je sposobna pronaći najbolje načine da ova tema postane tema okupljanja, a ne razdvajanja. Moja očekivanja su visoka', rekao je Plenković.

'Moja motivacija da uđem u ovaj postupak je stručna. Mislim da kao nestranačka kandidatkinja dajem mogućnost svima onima koji misle da su obrazovanje i znanost prioritet. Da smo na temelju zananstvenih činjenica spremni donijeti kurikularne dokumente', dodala je Divjak.

'Važnije je da govorimo o tehnologiji, a ne o ideologiji', poručila je Divjak. Govoreći o visokom obrazovanju, istaknula je razvoj infrastrukture.

Nakon toga premijer je napustio sjednicu, a predstavljanje je nastavila sama Divjak.

Prvi se za raspravu javio SDP-ov Bojan Glavašević.

'Konsenzus je moguć, ali na centru a ne na ekstremu. Vidjeli smo priopćenje Hrasta koje kaže da ostaju Vican i Culej. Za ministre je važno da sami mogu birati suradnike pa me zanima da li je ovo točno?', upitao je Glavašević. Zanimalo ga je misli li provesti upravni nadzor na ZG sveučilištu.

Pitanje je imao i SDP-ov Mirando Mrsić, koji je kazao da će se od Divjak puno očekivati. 'Hoćete li smijeniti povjerenstvo koje je imenovao ministar plagijator? I hoćete li dati ostavku ako kurikularna reforma ne bude provedena kako bi htjeli?', upitao je Mrsić.

'Drago mi je da ste vi kandidat. Žao mi je što niste rektorica ZG sveučilišta, falila su vam 4 glasa. Sigurno ćete imati našu podršku da se krene u provedbu strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Ona je donešena konsenzusom, jedino su suzdržani bili u HDZ-u', rekao je SDP-ov Željko Jovanović. Kakav je vaš stav prema koruptivnom i interensom modelu kojeg je Barišić okupio, vezano uz rektora Borasa, upitao je Jovanović.

Vidjeli smo kako neodlučnost može dovesti do prosvjeda, poručila je SDP-ova Sabina Glasovac, koja je također imala pitanja. 'Jeste li imali tri uvjeta za premijera Plenkovića? Podržali ste prosvjed za kurikularnu reformu na kojem su postavljeni jasni zahtjevi. Poznato vam je da je natječaj za ekspertnu skupinu proveden netransparentno. Kanite li blagosloviti takav natječaj?', upitala je Glasovac.

'Jeste li znali da je Hrast postavio uvjet da Culej ostane na čelu eksperimantalne skupine? Jeste li za sekularizaciju ili klerikalizaciju obrazovanja? Koji je vaš stav prema vjeronauku u školama?', pitala je Glasovac.

'Smatrate li da je bitnije u reformama stavljati naglasak na procese ili osobe?', upitao je Mostov Marko Vučetić.

  • +2
Saslušanje Blaženke Divjak na saborskom Odboru za obrazovanje Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Siguran sam da ćete nas odmaknuti od kurikularne reforme i da ćemo se baviti i drugim pitanjima koja su jednako važna, kazao je SDSS-ov Milorad Pupovac.

'Podržavam Divjak za ministricu. Ne treba vam dodatna reklama, vaše reference govore sve. Ali vaše imenovanje moglo bi značiti da idemo na put unapređenja obrazovanja', rekla je HDZ-ova Irena Petrijevčanin Vuksanović.

'Potpisali ste peticiju za smjenu Barišića i podržali prosvjede za kurikularnu reformu. Već danas je došlo priopćenje Hrasta. Kako to pomiriti u jednoj vladi. Kako gledate na taj problem?', rekao je Branimir Bunjac iz Živog zida. Kao i Veljka Kajtazija zanimalo ga je kako će Divjak unaprijediti obrazovanje nacionalnih manjina.

Odgovarajući zbirno na sva pitanja, Divjak je ustvrdila da je 'konsenzus moguć na centru, ali prije konsenzusa moramo imati dogovor oko načela na kojima ćemo temeljiti svoje djelovanje. Moramo temeljtii na poštovanju, uključivosti. Oko toga se možemo svi složiti', odgovorila je Divjak.

Vezano uz priopćenje Hrasta, kazala je: 'Moji razgovori s premijerom išli su u smjeru depolitizacije. Ništa mi nije ukazivalo na skretanje s tog smjera', rekla je Divjak. Vezano uz natječaj za ekspertnu skupinu, ponovila je da će provjeriti je li sve bilo transparentno. 'Ali to treba napraviti hladne glave', kazala je Divjak, dodajući da će pogledati sve zahjeve oko upravnog nadzora na ZG sveučilištu.

Bila sam na prosvjedu i zalažem se za nastavak cjelovite kurikularne reforme kao i za transparentnost svih povjerenstava, rekla je Divjak. Važan je izbor suradnika, kazala je. 'Neću pristati na ucjene pa ni od one stranke koja me predložila', rekla je Divjak.

Vezano uz vjeronauk u školama, Divjak je kazala da oni koji na njega ne idu moraju imati izbor. Na pitanje jesu li važniji procesi ili kadrovi, Divjak je kazala: 'Najvažniji su studenti i učenici. Oni moraju biti u žiži'. 'Politiku treba izbaciti iz ministarstva i iz učionica. Mislim da depolitizacija kurikularne reforme ima šansu', završila je Divjak.

'Mjesto ministrice je politička pozicija. Možemo govoriti o depolitizaciji u učionicama, ali ministarstvo je političko mjesto', rekao je Bojan Glavašević. Očekujemo da netransparentne natječaje revidirate, dodao je.

'Vas se stavlja u poziciju da apriori morate odbaciti neke ljude jer to jedna strana hoće zbog neke netransparentnosti. A nje je bilo i prije, sjetimo se kako je izabran kolega Budak i kolega Jokić', rekao je Željko Reiner. 'Nije istina', dobacila mu je Glasovac.

'Nisam nikad u životu pa neću ni sada pristajati na ucjene. Svoju slobodu ću u skladu sa zakonom koristiti', rekla je Divjak, dodavši da nije upoznata s tim što Hrast traži.

  • +19
Premijer Plenković na Odboru za Ustav Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Plenković nove ministre predstavlja i Odboru za ustav, Odboru za unutarnje poslove, Odboru za graditeljstvo, Odboru za zaštitu okoliša i Odboru za rad.

Jutros je održana i sjednica Odbora za izbor i imenovanja na kojoj je došlo do rošade u saborskim odborima s obzirom da je dogovorena nova većina. Tako je primjerice predloženo da na čelo Odbora za graditeljstvo više ne bude Anka Mrak Taritaš nego da njeno mjesto preuzme HNS-ova Bernarda Topolko.

Podsjetimo, Andrej Plenković u četvrtak navečer predstavio je nove ministre: Za potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva predstavit će Predraga Štromara, za ministricu znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, za ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, za ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, za ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, za ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića te Lovru Kuščevića za ministra uprave.