negativno mišljenje

Plenković i Obuljen elegantno otkantali Mostov prijedlog o državnim arhivima

23.03.2017 u 11:22

  • +11

Vlada raspravlja o prijedlogu smjernica politike državnih potpora 2017. - 2019.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

Mostov prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o arhivskom gradivu i arhivima prepun je nedorečenosti koje je potrebno razmotriti, smatra Vlada koja je s današnje redovite sjednice u Banskim dvorima dala mišljenje na zakonski prijedlog kojim je Most želio otvoriti državne arhive, doduše samo do 22. prosinca 1990. godine

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kazala je osvrćući se na Mostov prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o arhivskom gradivu i arhivima, da se predloženi pristup u ovom obliku i sadržaju čini tek parcijalnim načinom uređenja materije, a posebno s obzirom na to da Ministarstvo priprema cjelovit zakon u kojem će se dostupnost osobnih podataka i pristup arhivskom gradivu temeljiti na njemačkom modelu, gdje se izričito definiraju podaci koji se ne smatraju zaštićenima, a koji bi u Sabor trebao biti upućen prije ljetne stanke.

Nadovezao se premijer Andrej Plenković, naglasivši da je ova vlada više nego spremna suočiti se s posljedicama nedemokratskih režima te je podsjetio na nedavno osnovano Vijeće koje se time bavi i poručio da je intencija olakšati pristup arhivima, ali uz što kvalitetniju pripremu.

Za razliku od cjelovitog zakona koji se priprema sa stručnjacima, ustvrdila je Obuljen, Mostov prijedlog zakona upućuje 'na samo jedan manji dio arhivske djelatnosti i Vlada u svom mišljenju upućuje na niz nedorečenosti koje je potrebno razmotriti'.

'Uz to, smatramo kako je neprovediva odredba beziznimne predaje svega arhivskog gradiva Državnom arhivu u roku od šest mjeseci jer bi to, prema predloženoj formulaciji, uključivalo predaju gradiva koje se još uvijek smatra potrebnim u redovitom obavljanju poslova tijela vlasti, kao što su na primjer zemljišne knjige, katastar i slično', dodala je Obulje.

Naglasila je i da nije sagledana ni financijska strana izmjena zakona jer se navodi da se izmjenama i dopunama ne previđaju dodatna financijska sredstva za primjenu zakona, o čemu suprotan stav ima Državni arhiv. 

Na otvorenom dijelu današnje sjednice, na početku kojega je Plenković već uobičajeno komentirao i neke aktualne događaje, Vlada je prihvatila i Smjernice politike državnih potpora za razdoblje od 2017. do 2019. godine, čije je glavno obilježje obveza smanjivanja sektorskih potpora, koje su i dalje prevladavajuće u Hrvatskoj, odnosno povećavanja tzv. horizontalnih potpora, a kao i Zakon o državnim potporama, i ove se smjernice odnose samo na državne potpore industriji i uslugama, a ne i poljoprivredi i ribarstvu.

Vlada je usvojila i odluku na temelju koje prenosi ukupno 50 stanova kojima su do sada upravljala ministarstva obrane I državne imovine na upravljanje Ministarstvu hrvatskih branitelja za stambeno zbrinjavanje ratnih vojnih invalida i stradalnika iz Domovinskog rata.