sjednica vlade

Plenković o Sloveniji: Pokazali smo da smo spremni fleksibilizirati stav

21.12.2017 u 10:33

Bionic
Reading

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se da posjet slovenskog premijera Mire Cerara, te je naglasio da je Hrvatska susjednoj zemlji predložila protokol o konačnom rješenju međudržavne granice

'Protokol predviđa pet koraka - rješenje granice na kopnu, na moru, zatim pravo plovidbe, iscrtavanje demarkacijske linije, te dogovor o pravnom potvrđivanju takvog rješenja', rekao je Plenković.

Premijer je dodao kako otvoreno pitanje sa Slovenijom Hrvatska želi riješiti u europskom duhu i da obje strane budu zadovoljne. 'Očekujem da se Slovenija suzdrži od jednostranih poteza, mi takve poteze nećemo poduzimati. Pokazali smo i fleksibilnost i otvorenost i vjerujem da ćemo naći rješenje za pitanje granice', rekao je Plenković.

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se i na konstituirajuću sjednicu novoga Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) za reformu školstva, koja se održala jutros prije sjednice Vlade.

'Sastanak je bio jako dobar. Dogovorili smo da se u sljedećih nekoliko dana ažurira Akcijski plan te se stavi u javno savjetovanje', rekao je Plenković.

  • +14
Sjednica Vlade 21. 12. 2017. Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Sljedeća sjednica PSP-a bit će održana 11. siječnja. 'Istoga dana objavit će se i novi natječaj za izbor Ekspertne radne skupine, te tako nastaviti provedbu obrazovne reforme. Vjerujem da ćemo raditi na tragu uključivosti i najboljih rješenja za naše mlade generacije', rekao je Plenković.

Vlada je usvojila prijedlog plana zakonodavnih aktivnosti za 2018. godinu, te prijedlog programa za preuzimanje i provedbu pravne stečevine Europske unije za 2018. godinu.

Vlada je donijela zaključak o prihvaćanju inicijative Ministarstva zdravstva o pokretanju aktivnosti u vezi s prikupljanjem financijskih sredstava namijenjenih nabavi lijekova za liječenje rijetkih i/ili teških bolesti koji se ne nalaze na listama lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

'Posebno stručno povjerenstvo koje imenuje ministar zdravstva procjenjivat će stručno-medicinsku opravdanost primjene lijeka za svakog pojedinog bolesnika oboljelog od rijetke i/ili teške bolesti, te nakon analize temeljene na provedenoj opsežnoj dijagnostičkoj obradi i medicinskim indikacijama za primjenu lijeka u slučajevima kada je indicirano preporučit će i odobriti primjenu lijeka', stoji u odluci Vlade. Novac u tu svrhu osiguravati će se kroz uplate pravnih i fizičkih osoba na račun državnog proračuna s posebnim pozivom na broj.

Premijer Andrej Plenković i njegovi ministri donijeli su spomenuti zaključak nakon što ga je najavilo Ministarstvo zdravstva prošlog petka, poslije upozorenja udruge Kolibrići i Koalicije udruga u zdravstvu da nisu ispunjeni njihovi zahtjevi ni premijerova obećanja vezano uz donošenje hitnog plana liječenja djece sa spinalnom mišićnom atrofijom.

Državna tajnica Janica Kostelić obrazložila je uredbu o kriterijima za dodjeljivanje državnih nagrada za vrhunska sportska postignuća.

'Najvažnije novosti su stopostotno povećanje visine novčanih nagrada za sportaše, te da će nagrade biti iste i za sportaše koji se bave ekipnih sportom i za one u individualnim sportovima. U proračunu za 2018. godinu za tu je svrhu osigurano 12 milijuna kuna', rekla je Janica Kostelić.

Vlada je donijela uredbu o tarifi upravnih pristojbi kojom se smanjuju nameti pri kupnji rabljenih automobila. Dosad se plaćao porez od pet posto vrijednosti kupljenog vozila, a od 1. siječnja 2018. godine plaćat će se pristojba koja će ovisiti o starosti automobila i snazi motora.

Ministar financija Zdravko Marić očekuje da će se uredbom prepoloviti troškovi koje su građani dosad plaćali kroz spomenuti posebni porez od pet posto.

  • +11
Prije sjednice Vlade u Banskim dvorima održana je konstituirajuća sjednica Posebnoga stručnog povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL