POLITIČKa TEZGA

Plenković i HSS trguju oko fotelje ministra pravosuđa; Beljak: Sad im je kriminalac dobar?!

25.05.2017 u 12:52

Bionic
Reading

Već mjesec dana fotelje ministara u četiri ministarstva griju državni tajnici koje je imenovao premijer nakon što je izbacio Mostove ministre iz Vlade. Plenković ima još dva tjedna do suočavanja s istinom – ima li parlamentarnu većinu ili ne. To ćemo doznati kad na dnevni red Sabora dođe izglasavanje četiri nova ministra. A ta većina mogla bi ovisiti o šefu HSS-a Kreši Beljaku koji, kako doznaje tportal, s HDZ-om pregovara o čak dvije od četiri ministarske fotelje - onoj u Ministarstvu unutarnjih poslova te u Ministarstvu pravosuđa, koju navodno silno želi

Otvorenu licitaciju za četiri upražnjene fotelje započeo je član Predsjedništva HDZ-a Josip Đakić, rekavši da su slobodne fotelje četiri ministra i sedam državnih tajnika, pa neka HSS dobro razmisli.

Doznajemo kako je predmet pregovora pravosuđe, Beljaku najzanimljivije. Ako do dogovora ne dođe, on je spreman na kompromis, tj. upravljanje Ministarstvom policije ili Ministarstvom zaštite okoliša i energetike.

Beljak nam, u svom već poznatom stilu odlučnog odbijanja ponuda, no pritom ipak ostavlja malo odškrinuta vrata, kaže: 'Prvi put to čujem. Meni osobno nijedna ponuda koja dolazi od HDZ-a nije primamljiva.'

Pita se kako je sada on odjednom prihvatljiv ljudima koji su ga proglašavali kriminalcem. 'Što bi oni sada - da im kriminalac preuzme pravosuđe?!', ironično se pita.

Ipak, na pitanje znači li to da ni pod koju cijenu ne bi omogućio HDZ-u većinu u Saboru sa svojih pet zastupnika, ne odgovara konkretno. 'Ne bih davao nikakve bombastične izjave.'

Dodaje da ne postoji opcija da glasaju za Vladu u kojoj sjedi Zdravko Marić, za čiji su opoziv ranije glasali. Na pitanje što bi bilo da Marić ode iz Vlade, Beljak kaže da takvo nešto ne misli uvjetovati HDZ-u. Takav je scenarij i teško zamisliv s obzirom na to da se zbog Marića Plenković odrekao Mosta i ugrozio Vladu, pa bi bilo nevjerojatno to da bi se odrekao omiljenog ministra financija zbog Beljaka.

Kontaktira li s Plenkovićem ovih dana, pitamo ga. 'Mi smo generacija, nije to stvar kontakta, nego principa', nejasno odgovara.

Stranka, kaže, i dalje stoji uz SDP, s kojim su u koaliciji i osvojili ovih pet mandata. Doduše, Narodna koalicija više ne postoji, a na snazi je bio novi dogovor sa SDP-om, no on je vrijedio samo za lokalne izbore.

Iznimka je Stipe Gabrić Jambo, koji iz svojih metkovskih polja otvoreno agitira za suradnju s HDZ-om na nacionalnoj razini. Na lokalnoj, on podržava kandidata za gradonačelnika Metkovića iz redova HDZ-a Dalibora Milana, koji u drugom krugu ide u neizvjesnu utrku s Mostovom Katarinom Ujdur.

'Gabrić je tamo predsjednik i ima legitimno pravo raditi što hoće u Metkoviću', zaključuje Beljak.

Geneza HSS-ove političke trgovine

Geneza HSS-ove uspješne ili manje uspješne političke trgovine seže do početka 2000-ih. Tada još stranka s respektabilnim brojem saborskih mandata participirala je u velikoj vladajućoj koaliciji na čelu sa SDP-ovim Ivicom Račanom. HSS, koji je vodio Zlatko Tomčić, tada je imao znatno bolju pregovaračku poziciju s obzirom na 16 saborskih mandata.

Nakon toga, 2003., na vlast je došao Ivo Sanader. HDZ je tada uvjerljivo pobijedio te mu za formiranje Vlade nije trebalo HSS-ovih devet saborskih mandata.

Ipak, Sanaderova druga pobjeda 2008. nije bila toliko uvjerljiva. Iako je tada HSS pao na skromnih šest mandata, Sanader se morao dobrano namučiti kako bi osigurao većinu i formirao Vladu. Zauzvrat, HSS na čelu s Josipom Friščićem, koji je očito bio vješt pregovarač, za tih šest ruku dobio je čak dva ministarska mjesta (Božidaru Pankretiću pripala je poljoprivreda, Damiru Bajsu turizam) i potpredsjednika Sabora (Friščić).

No ova politička trgovina došla je na naplatu na sljedećim izborima. Sanader je bio u pritvoru, HSS nosio stigmu onih koji trguju s korumpiranima i krajem 2011. na vlast je došao SDP na čelu sa Zoranom Milanovićem. Ti će dani biti crnim slovima biti upisani u povijest ove stranke, jer HSS-ovci su spali samo na jednog saborskog zastupnika, Branka Hrga, koji ju je tada vodio.

Ljubav s HDZ-om i dalje je postojana, a na čelo dolazi mlad i drčan Krešo Beljak, samoborski gradonačelnik koji u prtljazi nosi sitne kriminalne nepodopštine iz prošlosti. Od Hrga nasljeđuje koalicijski sporazum s HDZ-om i ne misli ga raskidati.

Upravo je on optužio svog prethodnika Hrga da je pretvorio HSS u 'trgovačko kulturno-umjetničko društvo'.

'HSS ima jednog saborskog zastupnika, hvala Bogu ako ćemo ih imati i tri, ali ćemo poštivati svoje potpise i biti korektni do kraja te nećemo tražiti više apsolutno ništa', kazao je Beljak.

Godine 2015. i dalje su s HDZ-om, na izborima osvajaju dva mandata, ne tri, kako se Beljak nadao, no ta se Vlada uskoro raspala, a s njom i brak seljaka i HDZ-a.

Beljak ulazi u koaliciju s Milanovićevim SDP-om, što je uzrokovalo masovno napuštanje stranke, a iz nje odlazi i nekadašnji predsjednik Hrg.

Uvjereni u pobjedu nakon sloma prve vlade HDZ-a i Mosta, Milanović nudi Beljaku ministarsko mjesto u Vladi. 'Da biste bili politička stranka, morate funkcionirati u Saboru ili smo humanitarno društvo', kazao je tada Beljak pragmatično.

No planovi su im se izjalovili, a HDZ na čelu s Andrejom Plenkovićem teškom mukom uspijeva složiti tanku većinu i postaje premijer. Beljak je i dalje odan SDP-u s obzirom na to da je s njima osvojio sadašnjih pet saborskih mandata.

Pitanje je do kada?