PRVI RAZGOVOR O ARBITRAŽI

Plenković i Cerar suglasni oko jedne stvari, a to je da se ne slažu

Andrej Plenković i Miro Cerar
Andrej Plenković i Miro Cerar Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX
Premijer Andrej Plenković i njegov slovenski kolega Miro Cerar u ljubljanskoj su se vili Podrožnik sastali prvi put nakon objave arbitražne presude 29. lipnja, koju Zagreb ne priznaje jer proces smatra kompromitiranim, dok Ljubljana zahtijeva njezinu primjenu. Na tom su stavu ostali i nakon sastanka

'Raduje me to da je došlo do susreta koji je dogovoren na dan presude oko arbitražnog spora. Arbitražni sud je proglasio odluku 29. lipnja. Odluka je konačna i obvezujuća za obje strane. Obojica možemo biti zadovoljni. Utvrdili smo da, što se tiče implementacije arbitražne odluke, imamo različite poglede. I dalje zastupam stajalište da je vrijeme da razgovaramo o implementaciji, a kolega je zastupao stajalište da na to ne može pristati. Pri tome se hrvatska strana poziva na kompromitiranje arbitražnog postupka, no arbitražni sud to nije potvrdio. Potporu implementaciji dala je i Europska komisija', rekao je Cerar.

Dodao je da tu nema ni poraženog ni pobjednika i nada se daljnjem dijalogu koji će u razumno vrijeme dovesti do rješenja. Naglasio je da će sada, kada je granica određena, biti važno da obje države poštuju graničnu crtu koju je sud odredio kako bi se izbjegli incidenti.

'Sadržaj arbitražne presude bitan je za obje države, posebice za naše državljane koji žive uz granicu. Tu se radi o poštivanju međunarodnog prava i primjeru mirnog rješavanja otvorenog pitanja', smatra slovenski premijer Cerar.

Najavio je da će doći do još jednog susreta o arbitraži te dodao da dvije države inače dobro surađuju unatoč otvorenim pitanjima. 'Na ovom području moramo napraviti korak naprijed, a arbitražna presuda to nam omogućava', zaključio je.

  • +8
Andrej Plenković i Miro Cerar Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

'Za Hrvatsku je Slovenija susjedna i prijateljska zemlja. Za nas je ključno to da naš dijalog i vrlo dobar osobni odnos stvore pretpostavke izgradnje povjerenja za niz otvorenih pitanja. Sva naša otvorena pitanja sežu u vrijeme SFRJ', kazao je.

'Pozicija Slovenije je jasna, žele provesti presudu suda. Hrvatska pozicija je isto jasna i tu nema dilema. Nažalost je za nas arbitražni proces bio kontaminiran i korumpiran od slovenske predstavnice i suca koji su dali ostavke. Hrvatska je krenula u postupak u dobroj vjeri. Iz tih razloga je Hrvatski sabor konsenzualno donio odluku da Hrvatska izađe iz postupka. Stoga za nas presuda nije obvezujuća niti ju namjeravamo primjenjivati', istaknuo je.

Razgovarat će sa Slovenijom kako bismo otvorili prostor da se to pitanje riješi i na kopnu i na moru. 'To je ključna poruka, poruka dijaloga, da ne želimo jednostrane poteze, nego da na tragu dogovora, koji smo Miro i ja sklopili ranije oko Šengenskog prostora, pokažemo spremnost za nalaženje u pravu utemeljenih, ali svrhovitih rješenja.

Na tragu takvog pristupa, pozvao sam Miru da dođe u rujnu u Zagreb, da napravimo katalog otvorenih pitanja i da pokušamo riješiti mnoge teme koje nas muče dug niz godina', nastavio je hrvatski premijer.

'Današnji susret je signal tog povjerenja. U hrvatskoj javnosti nema tenzija, nema povišenih tonova, mirno i trezveno raspravljamo o Sloveniji.'

Na novinarsko pitanje kako misle riješiti činjenicu da imaju potpuno suprotne stavove, Plenković ne daje jasan odgovor, no spominje kompromis i dijalog. Cerar kaže da je današnji razgovor, unatoč različitim stavovima, bio konstruktivan iako su ostali pri svojim stavovima.

Na pitanje Plenkoviću kako to da se upušta u razgovore o onome o čemu je sud donio odluku, kazao je da postoji bitna kvaka, a to je da to bude u skladu s međunarodnim pravom i poštenim postupkom. 'To se nije dogodilo i nama je žao. Nije do Hrvatske', kazao je.

Na novinarsko pitanje kako komentiraju izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca da s Hrvatskom ni ne bi ulazio u razgovore, a koji se za razliku od hrvatske kolegice nije ni pojavio na ovom susretu, Cerar kaže da je ovo susret predsjednika vlada. 'Plenković je uvijek dobrodošao u Sloveniju... Slovenija neće prouzročiti nikakve napetosti. Važno je da očuvamo dijalog, ne da zaoštravamo odnose. Nikada neću učiniti ništa čime bih uzrokovao napetost između dviju država', poručio je Cerar.

'Je li vam žao zato što su vaši prethodnici odustali od arbitražnog sporazuma?', upitali su novinari Plenkovića, na što je on rekao da mu nije žao. 'Tada je sazvana izvanredna sjednica Hrvatskog sabora i postignut je širok konsenzus', kazao je.

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal
404 - tportal