sastanak u banskim dvorima

Plenković: Hrvatska snažno podupire europski put Sjeverne Makedonije

20.10.2020 u 13:21

Bionic
Reading

Hrvatska čvrsto podržava Sjevernu Makedoniju kao državu kandidatkinju za Europsku uniju i očekuje da će se brzo početi postupak za otvaranje pregovora, rekao je premijer Andrej Plenković primajući u utorak šefa diplomacije te zemlje Bujara Osmanija.

Europski put Sjeverne Makedonije i pripreme za otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom bile su glavne teme razgovora premijera Plenkovića i sjevernomakedoskog ministra vanjskih poslova Bujara Osmanija, kaže se u priopćenju iz vladina ureda za odnose s javnošću.

"Hrvatska čvrsto podržava Sjevernu Makedoniju kao državu kandidatkinju i očekuje da će se do kraja godine, tijekom njemačkog predsjedanja Vijećem EU, sazvati Međuvladina konferencija radi otvaranja pregovora", rekao je Plenković. Hrvatski premijer je izrazio zadovoljstvo dobrim Izvješćem o napretku, objavljenom početkom listopada, u kojem je Europska komisija ocijenila da je Sjeverna Makedonija ostvarila stabilan napredak.

Hrvatska je spremna nastaviti pomagati Sjevernoj Makedoniji u reformama i ispunjavanju potrebnih uvjeta za članstvo u EU, rekao je.   Plenković je istaknuo zadovoljstvo dobrim gospodarskim odnosima Hrvatske i Sjeverne Makedonije.

Najavljeno je da će se uskoro održati gospodarski forum kako bi se dodatno potaknula snažnija gospodarska suradnja.