UŽI KABINET VLADE

Plenković otkrio detalje nabave američkih Bradleyja: Dobili smo dogovor koji sadrži manju cijenu

26.01.2022 u 14:08

Bionic
Reading

Hrvatska je s Amerikancima postigla dogovor o nabavi borbenih vozila Bradley, za što će izdvojiti 145,3 milijuna dolara, objavio je u srijedu premijer Andrej Plenković. 'Postignuti su dogovori s američkom stranom u vezi borbenih vozila pješaštva o kojima smo govorili u proteklih nekoliko godina', objavio je Plenković o oklopnim borbenim vozilima M2A2 ODS

Ukupna vrijednost ovog posla iznosi 196,4 milijuna dolara, a američka donacija će iznositi 51,1 milijuna dolara, što znači da će Hrvatska uplatiti 145,3 milijuna dolara.

Hrvatska će dobiti 62 borbena vozila, 22 vozila za rezervne dijelove i pet za obuku, a njihova modernizacija odvijat će se u Đuri Đakoviću u Slavonskom Brodu. Oprema uključuje automatski top od 25 mm, strojnicu kalibra 7,62 i protuoklopnih raketa.

Plenković je naglasio kako je ovim poslom, o kojem se razgovara još od 2017., ispunjeno nekoliko strateških ciljeva Hrvatske – jačanje savezničkih odnosa sa SAD-om, umanjivanje cijene vozila u odnosu na ranije pregovore i osiguran posao za Đuru Đakovića koji bi mogao postati servisni centar 'šireg spektra'.

Hrvatska je članstvom u NATO savezu preuzela obaveze da do 2026. formira srednju pješačku brigadu, što zahtijeva odgovarajuću opremu za kopnenu vojsku, rekao je premijer.

'U ranijoj fazi je bilo da će donacija biti 51,1 milijun dolara što je za šest milijuna više nego je bilo ranije dogovoreno. Time će i uplata s hrvatske strane biti manja. Ukupna uplata bit će 145,3 milijuna dolara', naveo je premijer, dodajući da neće biti potpisivanja ugovora, nego će se transakcija odvijati kroz razmjenu pisama.

Rekao je da smatra kako je RH došla do rješenja koje je sada bolje kako financijski, tako i sadržajno i u pogledu aktivnosti na modernizaciji vozila, u odnosu na prethodnu ponudu.

'Prema prethodnom dogovoru potpuno opremljeno bilo je 28 vozila, a nakon razgovara bit će opremljena 62 vozila. Imat ćemo 22 vozila za rezervne dijelove, umjesto njih samo 17 koliko je bilo dogovoreno ranije', dodao je.

Ušteda: 100.000 dolara po vozilu

Oprema ovih vozila bit će takva da uključuje automatski top, strojnicu te protuoklopne rakete.

Upitan kada se mogu očekivati u Hrvatskoj, rekao je da je intencija da prva vozila dođu 2023. a dolazit će sukcesivno. Istodobno će se jačati kapaciteti u tvornici Đuro Đaković u Slavonskom Brodu, s ciljem da budu kompletno modernizirani i spremni za korištenje.

'Nestvarna' Milanovićeva izjava o Ukrajini

Komentirajući 'nestvarnu' izjavu Milanovića o Ukrajini, rekao je da nažalost ovo nije prvi put da se pozivaju veleposlanici u MVP-e stranih zemalja zbog njegovih poruka. A koji je službeni hrvatski stav, s obzirom da je američki predsjednik Joe Biden kazao kako je razgovarao sa svim saveznicima i da je stav usuglašen?

'U ime hrvatske Vlade, mogu reći da je temeljna pozicija poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine', kazao je. Nije želio špekulirati oko moguće eskalacije sukoba. 'Dajmo šansu diplomaciji. Svi žele mir, nitko ne želi sukob', odgovorio je.   

Ministar obrane Mario Banožić kazao je da se očekuje pozitivno mišljenje od Ureda predsjednika RH. Podsjetimo, predsjednik Zoran Milanović i ministar Banožić tjednima su bili u sporu oko prihvaćanja američke donacije vozila Bradley M2A2 ODS.

'Uštedjeli smo 100.000 dolara po vozilu', naglasio je Banožić. Dodao je da bi proces bio lakši da je Milanović surađivao i bio konstruktivan tijekom procesa pregovora.

  • +6
Bradley Izvor: Profimedia / Autor: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Milanović je tvrdio da Hrvatska za male novce može modernizirati i održavati ta vozila zbog čega je potrebno ponudu odmah prihvatiti, dok je Banožić isticao da ne može odgovoriti hoće li Hrvatska prihvatiti ponudu.

Plenković je u petak kazao da je nabava Bradleya projekt vlade, a ne 'projekt kojeg se sjetio Milanović ili netko od njegovih savjetnika'. Kazao je da su pojačani razgovori sa SAD-om te da misli kako će doći do rješenja koje je bolje od 'inicijalne ponude'.

'Postići ćemo nešto što je jako dobro za hrvatsku kopnenu vojsku', najavio je Plenković, dodajući da će vojska biti još respektabilnija nego što je danas.