GODIŠNJA KONFERENCIJA

Plenković diplomatima: Pripazite na suradnike i budite svjesni da je Hrvatska pridonijela izboru Ursule van der Leyen na čelo EK

22.08.2019 u 12:35

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković na godišnjoj Konferenciji veleposlanika, generalnih konzula i izaslanika RH još jednom osudio je rasističke i ksenofobne stavove suspendirane diplomatkinje Elizabete Mađarević i poručio okupljenima da u budućnosti 'pripaze na svoje suradnike'. S time se složila predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović i dodala da je do incidenta došlo, između ostaloga, zbog 'propusta u sustavu'

Slučaj suspendirane diplomatkinje iz veleposlanstva u Njemačkoj donekle je zasjenio konferenciju na kojoj je istaknuto da diplomacija niže uspjehe, ali je novim izazovima, ugrozama i prilikama potrebno pristupiti inovativno i kreativno.

Premijer je pobrojao uspjehe hrvatske Vlade i iznio prioritete predstojećeg hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, najavljujući da će s tehničke strane tu biti puno izazova, ali i da se Hrvatska uvijek u sličnim situacijama dokazala kao uspješna

Gospodarski rast, društvena uključenost, smanjivanje polarizacije u hrvatskom društvu, povećanje konkurentnosti, povećanje kvalitete života svih naših građana...nabrojio je premijer Plenković uspjehe hrvatske Vlade u njegovom mandatu.

U mandatu Vlade od 2016. zabilježen je ukupni rast BDP-a od 9,5 posto, suficit državnog proračuna postignut je dvaput zaredom, što nije uopbičajena stvar u mandatima hrvatskih vlada, i to unatoč velikim neplaniranim troškovima brodogradilišta Uljanik, poručio je premijer.

'Smanjujemo javni dug, izašli smo prije dvije godine iz procedure prekomjernog proračunskog manjka, smanjujemo udjel duga u BDP-u brže nego bilo koja druga članica Europske unije, otkako smo članica EU-a izvoz na to tržište porastao je preko 50 posto', nastavio je nabrajati Plenković.

Istaknuo je da u mandatu ove vlade rastu plaće i mirovine, socijalna davanja i investicije. Nikad nije bila manja stopa nezaposlenosti, danas malo preko sedam posto.

'Narasle su minimalne plaće i plaće državnih službenika, radimo sve što možemo da bismo rasterećivali naše građane i poduzetnike', dodao je premijer, iznoseći detalje o, kako je rekao, uspješnoj turističkoj sezoni.

  • +14
Zagreb: Godišnja konferencija veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Po pitanju vanjske politike, posljednjih 12 mjeseci obilježilo je hrvatsko predsjedanje Srednjoeuropskom inicijativom, ali i izbor sad već bivše šefice diplomacije Marije Pejčinović Burić na čelo Vijeća Europe, što je premijer ocijenio najvećim političkim, diplomatskim i lobističkim uspjehom u pogledu izbora hrvatskih kadrova u međunarodne organizacije.

Za izbor bivše njemačke ministrice obrane Ursule van der Leyen predsjednicom Europske komisije rekao je da je dio doprinosa i na Hrvatskoj, čega hrvatski diplomati trebaju biti svjesni.

'Naše predsjedanje EU-om, tehnički, bit će puno izazova, ali uvijek smo se dokazali da smo uspješni', kazao je premijer. Dodao je da će prioriteti hrvatskog predsjedanja biti razvrstani u četiri stupnja, a uključivat će demografsku revitalizaciju u cijeloj Europi i jačanje unutarnjeg tržišta, Europa koja povezuje - jačanje infrastruktura, Europa koja štiti svoje građane - sigurnost, Europa koja je otvorena i asertivna prema svom susjedstvu.

Glavni prioriteti Hrvatske su pak prirpeme za ulazak u Schengeski prostor i uvođenje eura.

TRAŽI SE

Kreativci i domoljubi

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković pozvao je diplomate da 'osluškuju' vanjskopolitička zbivanja i pristupe hrvatskoj diplomaciji 'kreativno i originalno' dok je Grabar-Kitarović pozvala diplomate da prije svega budu 'domoljubi' kako bi što bolje predstavljali Hrvatsku.